ЕК: Обществените услуги в България са некачествени

Обществените услуги в България са неефективни и некачествени заради слабия напредък в административната и съдебната реформа. Това се посочва в приложенията към представения днес от Европейската комисия отчет за споразуменията със страните от ЕС за използването на фондовете на Общността до 2020 година.

Доброто управление е сред основните предизвикателства в България. Човешките ресурси в администрацията и съдебната властимат нужда от добро ръководство и развитие.Фондовете на ЕС по тази причина ще бъдат насочени за развитието наелектронното правителствои електронното правосъдие, за да получат гражданите и бизнесът качествени услуги, се казва в доклада на ЕК.

Очаква се до 2020 г.времето за получаване на тези услуги спрямо 2013 г. да се съкрати с 50 на сто,а продължителността на делата в съда да намалее с 10 на сто, се отбелязва в документа.

Икономическата обстановка в България оставаунилав периода след кризата. След спада на икономическите дейности през 2009 година, растежът се запазва около равнището от един процент годишно.

Дълготрайният устойчив растеж е възпрепятстван от структурни пречки католипсата на умения, търсени на пазара на труда, постоянен спад в броя на хората в трудоспособна възраст, най-ниската производителност на труда в ЕС и най-високата енергоемкост на продукцията, неефективно използване на природните ресурси, пише в документа.

ЕК препоръчва развитието нависокообразован човешки капитал, подобряване на квалификацията и здравеопазването.Отчита се, че в следващите четири години страната ни си поставя за цел броят на бедните у насда намалее с 260 000 души.

Със средства от ЕС се предвижда повишаването на квалификацията на 100 000 българи, на още 28 000 да бъде осигурена работа,да бъде платено обучението на 17 000, а на 160 000 да бъде осигурено образование“за цял живот“.

Общо 1500 български училища ще получат средства за развитието на способностите на 160 000 ученици. В университетите 30 000 студенти ще получат стипендии от фондовете на ЕС.

Комисията очаква до 2020 г. у нас1,5 на сто от брутния вътрешен продукт да бъде насочван за развойна дейност. ЕС ще подпомогне с 528 милиона евро българските предприятия за иновации. В областта на горите и селското стопанство ще бъдат подпомогнати 3500 земеделци и 120 дружества, за да работят по-екологосъобразно.

С помощта на европейските фондове се очакваенергийната ефективност в България да бъде повишена с 25 процентав следващите пет години. За развитие на транспортната си инфраструктура до 2020 г. България ще получи 1,6 милиарда евро от ЕС (за 190 километра железопътни линии, 62 километра магистрали, осем километра от софийското метро).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *