ЕК отдава изключително значение на проекта „Набуко“

Европейската комисия отдава изключително значение на проекта „Набуко“. Потвърждение ще е присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс на утрешното подписване в Анкара на междуправителственото споразумение за изграждане на газопровода „Набуко“.

Причините са няколко. Капацитетът на газопровода с дължина 3300 километра, преминаващ през територията на Турция, България, Румъния, Унгария и стигащ до газоразпределителния център Баумгартен в Австрия, ще е 31 милиарда кубически метра газ или между 5 и 10 на сто от газовото потребление в ЕС.

Същевременно, проектът дава възможност за силно разнообразяване на доставчиците и на транзитните трасетата за доставка на газ в Европа, което се смята от първостепенно значение за енергийната сигурност в ЕС. Освен това „Набуко“ е първият почти изцяло европейски газов проект, тъй като в него участват четири страни членки на Европейския съюз и Турция, която води преговори за членство в съюза.

Отпада тревогата на газови специалисти, че без газ от Иран проектът не е икономически оправдан. Един ден по „Набуко“ може да потече ирански газ, но сега това вече не е задължително условие.

Решен е и проблемът около предишно искане на Турция да оставя за собствени нужди 15 на сто от преминаващия по газопровода газ. Експертите на Европейската комисия не уточняват какво е конкретното решение, но споменават нещо много важно – сигурността на доставките не само за Европейския съюз, а и за Турция.

Има и друга новост. В предишния вариант проектът „Набуко“ предвиждаше две начални входни точки в Турция на тръбопровода, докато в новия са предвидени повече – три или четири, разположени по източната и южната турски граници.

Решен е и проблемът с финансирането на „Набуко“, чиято стойност сега се изчислява на 7,9 милиарда евро. Европейската комисия вече отпусна 200 милиона евро и обяви събиране на оферти за финансирането, чийто краен срок е 15 юли. Не очакваме трудности за набиране на средствата въпреки икономическата и финансова криза. Ако сега пари бъдат вложени в банка, доходът ще е 2-3 на сто, а ако бъдат инвестирани в „Набуко“, печалбата ще е няколко пъти по-голяма, изтъкват експертите.

Що се отнася до приходите за страните, през чиято територия преминава „Набуко“, те ще си разпределят постъпленията основно от т.нар. „обща такса за сътрудничество“, към която ще се добавят и средства от някои други такси. Коя страна колко ще получава ще зависи от дължината на тръбопровода на територията й.

Според разчетите, за да бъде задействан „Набуко“ на първи етап, трябва да са осигурени около 8 милиарда кубически метра газ. Азербайджан е дал уверения, че може да доставя това количество. Пред старта на изграждането на „Набуко“ няма пречки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *