ЕК предупреди за рекордно поскъпване на еврото

Еврото ще поскъпне с рекорден темп през тази година и стойността му ще продължи да се покачва и през 2014 г. Европейската комисия прогнозира, че тази спирала ще затрудни възстановяването на еврозоната, подкрепяно от износа.

По-силното евро, което въпреки неотдавнашната низходяща корекция е поскъпнало с близо 6% срещу щатските пари през последните 4 месеца, прави износа от еврозоната по-скъп и неконкурентоспособен.

Европейската комисия предупреди, че очаква единната валута да продължи възходящото си движение.

От Брюксел очакват еврото да поскъпване с 5.8% през тази година и с още 0.9% през следващата.

Такова увеличение би било най-силния скок на стойността на еврото от създаването му, като ако се реализира прогнозата на ЕК, единната валута ще поскъпне дори с по-бърз темп от 2009 г.

След това еврото беше под натиск от дълговата криза и рецесията в еврозоната, но в момента, благодарение на политиката на количествени улеснения в САЩ на фона на стабилен икономически растеж, стойността му бързо се покачва.

Италианският финансов министър призова Европейската централна банка да намали лихвените проценти, за да спре този процес, пише Reuters.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен пък заяви на пресконференция днес, че „ЕЦБ е готова да действа…“

Основната лихва на банката вече е на рекордно ниско ниво от 0.5% и мнозинството от инвеститорите не очаква това да се промени в четвъртък, след заседанието за определяне на паричната политика.

Въпреки това президентът на ЕЦБ Марио Драги вероятно ще даде сигнал, че е готов да намали лихвите, особено на фона на падащата инфлация, която достигна 0.7% през октомври, при цел от 2%.

Икономистите предупреждават, че трайно високо ниво на валутния курс EUR/USD е заплаха за дългосрочния потенциал за растеж на еврозоната.

„Когато производителността или качеството на продуктите не може да се повиши, за да компенсира конкурентния натиск, създаден от надценената валута, нормите на печалбата не могат да не паднат“, коментира Жил Moec от Deutsche Bank.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *