ЕК: Рискът България да загуби пари по ИСПА е сериозен

Съществува сериозен риск България да загуби финансиране по линия на програмата ИСПА основно заради забавено начало на тръжни процедури по проекти по програмата и заради слабости в управлението й, като това бе посочено в няколко писма на Европейската комисия до отговорните за програмата и на срещи с тях, заяви говорителят на комисията Денис Абът.
За това предупреди в четвъртък и министърът на благоустройството и регионалното развитие Росен Плевнелиев.
За да бъде избегнат този риск, България трябва да ускори изпълнението на проектите и да осигури навременното пристигане в Брюксел на исканията за разплащане (инвойсите) по одобрените проекти, добави той.
Според Денис Абът, цитиран от БТА, изнесените цифри за възможно връщане на Европейската комисия между 500 и 700 млн. евро заради неизпълнени или забавени проекти по линия на ИСПА след 1 януари 2011 г., когато завършва действието на програмата, се базират на по-високи прогнозни оценки, свързани с проекти, които може да не са изпълнен към средата на 2011 г., когато приключва одитът по ИСПА.
Нашите данни сочат, че остават за усвояване 455 млн. евро финансиране по линия на ИСПА. Очаквам българското правителство да не повдига възможността за продължаване на крайния срок за договаряне на проекти по ИСПА (края на тази година) освен ако то няма чувството, че може да бъде загубена част от финанасирането по програмата, което още не е усвоено, изтъкна Денис Абът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *