Нобелови лауреати призовават за по-добра отчетност на банките в САЩ

Нобеловите лауреати по икономика Майрон Скоулс и Робърт Мъртън призоваха банките да предоставят на инвеститорите по-ясна картина за своето финансово състояние чрез по-добри оценки на неликвидните си активи, съобщи Блумбърг.
Банките трябва да оценяват неликвидните активи чрез използване на подхода за пазарно съответствие в счетоводството (mark-to-market accounting), или чрез публикуване на информация за самите активи на борсата, когато това е възможно, смята Скоулс.
През април тази година в САЩ бяха гласувани нови правила за осчетоводяване на проблемните банкови активи, съгласно които беше отменено задължителното изискване към банките да осчетоводяват финансовите активи по тяхната текуща пазарна цена или по пазарната стойност на подобен актив (mark-to-market rules).
Причина за промяната в счетоводните стандарти бяха оплакванията на банките, че са принудени да отписват важни активи, тъй като в момента не съществува пазар за тях, което затруднява тяхното остойностяване.
Банките, които се противопоставят на счетоводните стандарти за оценяване на активите, искат да прикрият „депресираните“ им цени, пише Робърт Мъртън във Financial Times.
„Това не е правилният път, гледайки напред“, смятат нобеловите лауреати. „Това черегулаторите и законодателите искат да намерят лесни решения на сложни проблеми, позволявайки на финансовите институции да игнорират пазарните транзакции, е лоша идея“.
Скоулс, Мъртън, заедно с Фишър Блек разработиха модел за оценка на опции, за който спечелиха нобелова награда по икономика през 1997 година.
Робърт Скоулс беше управляващ партньор във фалиралия хедж фонд Long-Term Capital Management по време на азиатската криза през 1998 година. Загубите тогава се оценяваха на 4 млрд. долара, което хвърли пазарите в паника и принуди Федералния резерв да организира спасяването му от 14 кредитора.
През ноември миналата година фондът Platinum Grove Asset Management, в който Скоулс бе председател на Управителния съвет, спря обратно изкупуване на дяловете си поради финансови затруднения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *