Електрическите и самоуправляващи се коли идват

До 2022 г. самоуправляващите се автомобили вече ще са стандарт за серийно производство, прогнозират от Audi. Технологията е тук, тествана е и работи.

Мощен компютър с многоядрен процесор, типичен за по-скоро за графичните ускорители, няколко радара и 2-3 камери, позволяват на колите да се движат сами, без участието на шофьора, дори в градски условия или при съвсем нормален трафик на магистрала.

Разработената с помощта на Google технология вече е тествана многократно през миналата година в Audi A7 Sportback и Audi RS7, при ежедневни реални условия по пътищата в Калифорния и Германия.

През тази година и конкурента Mercedes също ще е готова с кола със самостоятелно управление. Технологията беше тествана в края на 2014 г. в Mercedes S Class W222 в Калифорния.

Автомобилът разполага с 8 радара и три камери в комбинация с електронни карти и GPS. Той се движи съвсем нормално сам, дори решава, кога да изпревара и паркира, без никакво участие от страна на шофьора.

Много от водещите производители вече са готови или близо до интегриране на технологията в автомобилите си серийно производство. Сред тях са General Motors, Ford, Mercedes Benz, Volkswagen, Nissan, Toyota, BMW и Volvo.

Всъщност единствената пречка пред използването на самоуправляващи се коли в момента са регулациите, които сериозно изостават от технологичния прогрес.

В същото време проучванията за нови, по-ефективни електрически батерии и челният опит на компании като Tesla, вероятно ще сложат край на двигателите с вътрешно горене в не чак толкова далечно бъдеще.

Хиляди електрически автомобили на Tesla вече се движат по пътищата на САЩ и Европа. А компанията наскоро представи и новите си батерии, които ще произвежда във фабриката си за 5 милиарда долара.

Те са литиево-йонни, но много по-ефективни от всички правени досега. А със самите си мащаби обемът на производството в „гигафабриката“ ще свали цените им с 50% до 2020 г., благодарение на икономиите от мащаба. Това значително ще понижи и стойността на електрическите коли и ще ги направи масово достъпни в глобален мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *