Енергийна среща на върха се провежда в Прага

Прага днес е домакин на енергийна среща на върха във формата класическа европейска Тройка и трети страни- “Южният коридор- новият път на коприната”. Визията за проекта го представя като “ модерният нов път на коприната”, свързващ държавите и хората о т Средна Азия, като се очаква регионът да бъде партньор в други сфери, а не само в енергетиката.

Проектът е по инициатива на Европейсикя съюз, но остава отворен и за други трети страни. В срещатаПрага ще участват президентите и правителствени ръководители от Каспийския регион, от Русия, САЩ, Турция, Египет и др. Ключови за конкретните действия са и финансовите институции. Ще присъстват представителите на Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка.

“От думи към дела “ – това е призивът на Чешкото председателство към участниците в срещата за Южния коридор. Желанието е през юни да се финализира и подпише междуправителственото споразумение за газопровода Набуко. Диверсификацията на енергийните доставки е един от приоритетите на ЕС и на Председателството.
Ще се обсъждат и другите два проекта – Южният поток и връзката Турция –Гърция-Италия. Азербайджан се оформя като основен източник на газ в бъдещите проекти за европейските доставки , както и Туркменистан, на базата на модерните технологии и ноу-хауто на страните- потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *