Десет от 19-те най-големи банки в САЩ се нуждаят от допълнителни фондове за общо 75 милиарда долара

Резултатите от „тестовете за устойчивост“ на основните банки в страната сочат, че 10 от 19-те най-големи финансови групи трябва да увеличат фондовете си с общо 75 милиарда долара, за да устоят на продължаващата рецесия. Централният банкер на САЩ Бен Бърнанке заяви, че тези резултати „би трябвало до голяма степен да успокоят инвеститорите и общественото мнение“.
„Тестовете за устойчивост“ са една от основните мерки на администрацията на президента Барак Обама за засилване на доверието във финансовата системата на страната.
Финансовото министерство на САЩ и Управлението за федерален резерв вече дадоха срок от шест месеца на най-слабите банки да приведат в ред финансите си. Банките, които не успеят да се справят със задачата, ще трябва да приемат влизане на държавата в техния капитал. В продължение на 45 дни над 150 експерти от основните регулаторни агенции в САЩ анализираха под лупа сметките на банките, за да определят мащаба на загубите им в случай на влошаване на конюнктурата. Тестовете за устойчивост бяха направени в 19-те основни банки в страна с цел да се внесе успокоение за здравето на американската финансова система. Мярката до голяма степен постигна целта си, отбеляза централният банкер на САЩ Бърнанке и „въпреки това почти половината от банките трябва да подобрят структурата на капитала си, за да поставят по-силно ударение върху обикновените акции, които дават на институциите най-добрата защита в трудни периоди“, допълни той.
Банката Уелс Фарго (Wells Fargo) незабавно пусна в продажба акции на стойност 6 млрд. долара, което ще й позволи да покрие недостига на фондове от 13,7 млрд. долара. Банката Морган Стенли (Morgan Stanley) заяви, че ще продаде акции на стойност 2 млрд. долара и ще издаде дългови книжа за около 3 млрд. долара, тъй като се нуждае от увеличение на резервите си с 1,8 млрд. долара. Както и очакваха повечето анализаторите Банк ъв Америка (Bank of America) трябва да привлече почти половината от общата сума или 33,9 млрд. долара, Ситигруп (Citigroup) – 5,5 млрд. долара, а Джи Ем Ей Си (GMAC) – 11,5 млрд. долара. Банките Джей Пи Морган Чейз (JPMorgan Chase), Голдман Сакс (Goldman Sachs), Банк ъв Ню Йорк Мелон (Bank of New York Mellon), Стейт стрийт (State Street), Американ експрес (American Express) и Кепитал Уан (Capital One) са удовлетворили изискванията на регулаторните органи и не е необходимо да увеличават резервите си. Банк ъв Америка съобщи, че работи по плана за привличане на изискуемия капитал и ще го представи на правителството до 9 юни, а самото привличане да необходимите допълнителни средства ще приключи на 9 ноември.
„Сегашната криза е един от най-трудните финансови и икономически епизоди в съвременната история, но ние не сме изправени пред нито един проблем, който да можем да преодолеем, като проявяваме прозорливост, търпение и упоритост“, подчерта снощи при представянето на резултатите от тестовете за устойчивост централният банкер на САЩ Бен Бърнанке.

Световните агенции
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *