Сергей Станишев: България държи да бъде важен център в енергийните дискусии по Източното партньорство

България ще реализира и своя интерес в страните от Източното партньорство, включително в енергийните и други конкретни проекти. Страната ни не само географски има основания да бъде един от важните транзитни центрове на газ – заяви премиерът Сергей Станишев по време на Срещата на върха за Източното партньорство в Прага. Важното, според Станишев, е отношенията между ЕС и страните от инициативата да бъдат ясни и предсказуми – допълни Станишев за БНР :

Сергей Станишев : “Източното партньорство е нова инициатива на Европейския съюз и е съвсем закономерна. Тя съдържа в себе си различни форми на партньорството, започвайки от политическто партньорство и подкрепа за реформите в областта на демократичните промени , съдебната система, минавайки през икономическото партньорство и регионалното партньорство в различни аспекти между ЕС и страните от Източното партньорство. Много важен компонент от това партньорство е сътрудничеството в енергетиката. През тази зима всички преживяхме много сериозна криза , свързана с доставките на газ, които преминават транзитно именно през тези страни. И затова беше и българската инициатива за провеждането на високо политическо ниво на енергиен форум, който дискутираше принципите на производство, транспорт, доставки на газ за Европейския съюз, принципите на прозрачност в тази дейност , на предсказуемост и гаранциите , че няма да се повторят подобни кризи в бъдеще.
България не само географски има основанията да бъде един от важните транзитни центрове за транспорт на газови доставки от старните производителки – било то от Каспийския регион чрез газопорвода Набуко било то от традиционния доставчик на европейските страни –Русия… Важното е тези отношения между Европейския съюз и страните от Източното партньорство , които са Кавказките държави, Украйна, Беларус, Молдова да бъдат ясни, предсказуеми… Именно това се задава с новата инициатива. Тя дава и много възможности за тези страни да усвояват средствата от ЕС – за следващите години близо 600 млн евро. И България може и трябва да се подготви добре, и със свои вътрешни инициатива, двустранни със страните от Източното партньорство –като страна-член на Европейския съюз, за да реализираме и нашия интерес.“
Според премиера Сегей Станишев е важно Източното партньорство да не се припокрива и застъпва с Черноморската синергия, за която България има сериозен принос, тъй като това ще създаде допълнително объркване. България държи да бъде важен център в енергийните дискусии по инициативата Източно партньорство. Европейският съюз ще има нужда минимум от количествата газ и по двата проекта “Набуко “ и “Южен поток”. Тези поректи, заедно с трасетоТурция –Гърция –Италия ще бъдат обсъдени в петък в Прага на срещата между ЕС и лидерите от трети страни “Южният коридор – новия тпът на коприната”
Трудностите пред проектите са много, но според премиера Сергей Станишев е важно да има политическа воля:
“ България има интереси, това е нашата национална политика, колкото се може повече международни проекти от такъв мащаб да минат през териоторията на страната. Защото това първо носи допълнителни приходи на България, второ – придава допълнителна тежест на енергийнат картана на Европа. И затова сме заинтересовани през България да мине и Бургас-Александруполис за пренасяне на нефт, и Набуко, и Южен поток , за да може България да спечели максимално от това”.
Срещата на върха за Източното партньорстов завърши с приета единодушно съвместна декларация въпреки промените до последния момент и различията ,изразени от някои от старите страни-членки – като Фпанция, Германия, Холандия, Белгия и други.
Премиерът Станишев пирпомни, че и България е изпитала проблемите с визите, беше в черния негативен спосък до 2000 г., а българинът чакаше на опашки пред европейските посолства.
“Затова България подкрепя либерализацията на визовия режим, улесняването на пътуването на гражданите от тези страни на изток от Европейския съюз в Европейския съюз. Много важен елемент от Източното партньорство са човешките контакти. Засилването на партньорството на това нормално човешко ниво. Разбира се част от западните европейсик страни са много по-притеснени от наплив на емигранти и много други аспекти в условията на икономическа криза навсякъде по света . Притесняват се и от организираната престъпност… Но лошите, от които Европейският съюз иска да се предпази винаги намират начин да попаднат, заобикаляйки всички пречки.”
Териоториялните и етнически конфликти бележат проблемите около Източното партьорство. Експертите и неправителствения сектор се надяват политиците в тези страни да се поучат от опита на Европа в решането на подобни спорове. Европейският съюз винаги е бил сила на мира и стабилността , на просперитета и демократичното развитие. Според Сергей Станишев “всеки един конфликт нанася сериозни щети първо на хората, които живеят зона или регион, второ създават нестабилност . В това число говорим за енергийните проекти. Реализацията на всеки един енергиен проект в много голяма степет зависи и от ситуацията , свързана със сигурността. Защото само преди една година на територията на Грузия се водеше война, в Южна Осетия и в Абхазия. Има нерешени конфликти в Нагорни Карабах, Приднестровието … и това са източници на напрежение. От гледна точка на сигурността , на политическо напрежение , и на икономическо напрежение. И рискове за реализацията на един или друг проект.” – заяви премиерът Сергей Станишев , който участва в Срещата на върха за Източното партньорство в Прага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *