ЕП гласува въвеждането на професионална карта за доставчиците на услуги

Европейският парламент прие днес предложението за създаване на европейска професионална карта за доставчиците на услуги.
Тя ще представлява своеобразен професионален паспорт, който да стимулира свободното движение на доставчиците на услуги. В момента то често е затруднено от различни пречки в държавите членки (например -признаване на професионалната квалификация), въпреки директивата за улесняване на професионалната мобилност.
Въвеждането на професионалните карти на европейско равнище трябва да стане от професионалните сдружения или организации в държавите членки.
Европейски професионални карти при някои регламентирани и хармонизирани професии, като адвокати и здравни специалисти, вече съществуват или са в процес на разработване.
За други по-слабо хармонизирани професии въвеждането на професионални карти изглежда по-трудно, тъй като регламентирането варира в различните държави членки на еврообщността и данните за квалификациите първо трябва да бъдат потвърдени и взаимно признати.
Въвеждането на европейската професионална карта ще допринесе заувеличаванесигурността на гражданите при контакт с доставчик на трансгранични услуги, тъй като те ще могат да проверят неговата самоличност и квалификация посредством картата; административно опростяване и съкращаване на разходите, както и увеличаване на прозрачността; стимулиране на предоставянето на висококачествени услуги в ЕС;по-лесно проследяване на професионалното развитие на специалистите, които се установяват в различни държави членки;картата ще играе информационна роля, особено за работодателите и потребителите, в повечето свободни професии.
Професионалните карти ще съдържат информация за професионалните квалификации на специалиста (данни за завършен университет или учебно заведение, придобити квалификации, професионален стаж), неговата професионална регистрация, наложените санкции, свързани с професионалната му дейност, както и информация за властите, които са издали картата, при пълно спазване на разпоредбите за защита на личните данни.
Expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *