Ерата на скъпите храни

В периода от 2008 до 2017 г. в света ще има рязък скок на цените на хранителните продукти, които ще поскъпнат средно с 50%. Този извод се съдържа в съвместен глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ООН, посветен на перспективите на селското стопанство, както посочва „Независимая газета”.
В доклада експертите на ОИСР и Организацията по прехраната и селското стопанство (ФАО) на ООН прогнозират, че цените на зърнените култури ще се задържат на по-високо ниво през следващото десетилетие поради основни промени в търсенето. Наистина, днешните рекордно високи цени вероятно малко ще спаднат. Главната причина за кризата с хранителните продукти експертите виждат във високите цени на нефта, ръста на потреблението, урбанизацията и увеличаването на населението, а също и в порочната практика за производство на биоетанол (предимно от царевица), както и спекулациите с влошаването на климата.
Сегашният скок на цените на зърното и хранителните продукти е обусловен от засушаването, затова експертите на ООН прогнозират известно снижение на цените след стабилизиране на добивите. Според генералния секретар на ОИСР Анхел Гуриа, все още съществува надеждата, че вероятните последствия за селскостопанското производство от измененията на климата все още имат временен характер.
ООН посочи 22 страни, които са пострадали най-силно от тази криза. Сред тях 18 са африкански, те преживяват хроничен глад и силно зависят от вноса на нефт, а също така внасят и основните зърнени култури – ориз, пшеница и царевица за вътрешно потребление. В Африка това са преди всичко Еритрея, Нигер и Коморските острови. Като контрамерки срещу повишаването на цените на храните експертите предлагат да се стимулира селскостопанското производство в най-бедните държави, да се анализира зависимостта между намаляването на запасите от питейна вода и измененията на климата, да се развива производството на генно-модифицирани храни.
Според експертите от ООН, макар и да се забави ръстът на цените, средната стойност на повечето селскостопански продукти през следващите 10 години ще бъде по-висока, отколкото в предишното десетилетие: свинското и говеждото ще поскъпнат с 20 %, захарта – с 30 %, пшеницата, царевицата и сухото мляко – с 40-60%, културите, от които се добива олио – с повече от 60%, растителното олио – с повече от 80%.

Кризата в цените на хранителните стоки не подминава и Русия. През първото тримесечие на годината те са поскъпнали с 6,4 % срещу 1,8 % в Европа. От януари до април брашното е поскъпнало със 17,5%, различните видове хляб – между 14,3 до 22 %, слънчогледовото олио – с 8,6 %. Но според анализаторите, причините за поскъпването на храните в Русия не трябва да се търсят само във външните фактори.
financebg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *