Естония, еврозоната и България на път към нея

Само преди няколко месеца знайни и незнайни анализатори, агенции, инвестиционни банки и други подобни се упражняваха по темата: Защо Естония няма да успее да влезе в еврозоната. Днес всички се надпреварват да хвалят Естония за това, че е най-вероятен следващ член на еврозоната, като решението ще бъде взето само след броени месеци.
Наскоро МВФ заяви, че Естония се придвижва стабилно към членство в еврозоната. Световната банка също вече твърди, че Естония ще постигне целта си за бързо приемане на еврото. Рейтинговата агенция Мудис твърди, че естонският отговор на кризата е впечатляващ, като приемането на еврото ще намали рисковете. Много други анализатори също са съгласни, че еврото и другите икономически реформи ще се отразят позитивно на икономиката на Естония. За няколко месеца песимизмът беше заменен от оптимизъм. Какво точно се случи през последните месеци в Естония?
Просто правителството спазва обещанието си да ограничава разходите и бюджетния дефицит, за да може да се вмести в изискванията за еврозоната. През третото тримесечие Естония постигна бюджетен излишък и очаква същото и за четвъртото (при това, забележете – естонското правителство е правителство на малцинството и въпреки това успява да направи епохални реформи).
Това е показателно, че когато едно правителство има решимост и следва благоразумна политика, дори недоверчивите постепенно се убеждават в нея. Ние се убедихме в същото по време на истерията с МВФ (вече всички забравиха твърденията на западни анализатори, че е „неизбежно” България да сключи споразумение с МВФ).
На 1 декември и Standard&Poor’s повиши перспективата по кредитния рейтинг на България от негативна на стабилна. Аргументите на кредитната агенция са благоразумна фискална политика и нисък държавен дълг. Като допълнителни фактори се посочват солидните перспективи за икономически растеж и членството в ЕС.
Ето че и българската политика на стабилизиране на бюджета дава резултати. Започват да се появяват позитивни новини за България сред западните анализатори и в западните медии (преди само лоши неща се чуваха за страната ни). Това без съмнение ще окаже положително влияние върху притока на капитали, достъпа до кредит и нивата на лихвите. Затова е необходимо политиката на стабилност да бъде продължена и тя да бъде подкрепена с реформи за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат. И не на последно място, като Естония и ние трябва да постигнем напредък по пътя към еврозоната.

Георги Ангелов, ст. икономист в Отворено общество

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *