ЕС остана доволен от изборната победа на Меркел

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой поздрави германския канцлер Ангела Меркел сголямата победа на парламентарните избори, предаде „Франс прес“.

„Вярвам, че с новото си правителство Германия ще продължи ангажимента и приноса си за изграждането на една мирна и благоденстваща Европа в служба на всички нейни граждани“, се казва в комюнике, подписано от Ван Ромпой.

Италианският премиер Енрико Лета нарече резултата, постигнат от Меркел, брилянтен и не скри задоволството си, че антиевропейската партия „Алтернатива за Германия“ няма да влезе в парламента.

„Ако първите резултати потвърждават, че тази антиевропейска партия няма да бъде представена в парламента, то това е добър резултат за Европейския съюз“, заяви Лета.

Британският премиер Дейвид Камерън бе един от първите, които поздравиха Меркел. В профила си в „Туитър“ той изрази желание да продължи да работи тясно с нея.

Междувременно гръцките медии коментираха изборните резултати, като следяха активно цялата предизборна кампания.

„Не бива да спираме да упражняваме натиск за реформи в Гърция“, цитират гръцките вестници изявления, направени от Меркел след победата й, предаде БТА.

В. „Катимерини“ представя като „триумф“ изборната победа на канцлера с уточнението, че тя няма да може да състави самостоятелен кабинет. Вестникът отделя място на дадения от нея отговор на въпрос дали е казала истината на германците, че ще има нов спасителен пакет за Гърция.

По думите й финансовият министър Волфганг Шойбле е говорил за възможността да има нов спасителен пакет за Гърция още преди една година. „Това не е нещо ново и по време на предизборната кампания този въпрос бе повдиган нееднократно“, казала Меркел.

„Не се тревожете“, било посланието на Шойбле към Гърция и останалите страни от Европа, пише в. „Етнос“.

„Не е нужно Европа да се безпокои за изборите в Германия, имаме широк консенсус по отношение на политиката, ще продължим да играем надеждно своята роля, ще бъдем една котва на стабилност и двигател, за да задържим Европа обединена“, казал още Шойбле.

„Триумф на Меркел, трилър около съставянето на кабинет, Германия върви към голяма коалиция между християндемократи и социалдемократи“, извежда в заглавие в. „Вима“.

„Повечето от германците предпочитат голяма правителствена коалиция“, пише от своя страна в. „Та неа“, като се позовава на социологическо изследване, направено паралелно с изборите в Германия. Според него 52% от германците били за голяма коалиция между християндемократите, Християнсоциалния съюз и социалдемократите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *