ЕС променя политиката си за ГМО

New York Times

Мадейра се намира на над 500 км от африканското крайбрежие и официално е един от „най-външните региони“ на Европейския съюз (ЕС).
Въпреки отдалечеността си островът се изстреля в центъра на селскостопанските и екологичните въпроси на съюза миналата година, когато Португалия поиска разрешение от Еврокомисията да наложи безпрецедентна забрана върху отглеждането на биотехнологични култури в областта.
Миналата седмица комисията без много шум остави крайният срок за възражения срещу молбата да изтече и така позволи на Мадейра, един от автономните региони на Португалия, да се превърне в първата територия в рамките на ЕС, която получава официално позволение от Брюксел да не допуска отглеждането на каквито и да било генетично-модифицирани организми (ГМО).

Потенциално опасни

По всяка вероятност островът ще се възползва от възможността, заяви в петък говорител на португалското правителство.
В някои европейски страни и региони са забранени определени ГМО култури. Много потребители и земеделци в държави като Австрия, Франция и Италия считат тези растения за потенциално опасни и източник на замърсяване за органично произведената храна.
Случаят с Мадейра обаче е значимо събитие, защото Еврокомисията, която движи рутинните дела на ЕС, за пръв път оставя една страна да въведе толкова мащабно и окончателно отхвърляне на технологията.
Основната грижа на местните хора е да запазят биоразнообразието на архипелага и гората от субтропични лаврови дървета.
Някога подобни масиви, известни като laurisilva, са били широко разпространени в континентална Европа, но преди хиляди години са били унищожени от по-ранен период на климатични промени.
Сега Мадейра притежава „най-голямата лаврова гора в света с уникална група от растения и животни“, твърди Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), която през 1999 г. я включи в Списъка на световното културно и природно наследство. Гората се превръща във все по-голяма атракция за туристите, които носят значителна част от печалбите на Мадейра. Пред комисията португалското правителство мотивира желанието си да забрани биотехнологиите на острова с довода, че би било невъзможно да се отделят културите с генетично-модифициран материал от останалия растителен живот.
„Опасността за природата, който носи съзнателното разпространение на ГМО, е толкова висока и представлява такава заплаха за екологичното здраве на Мадейра, че не си заслужава да се рискува с употребата им директно в селскостопанския сектор или дори на експериментална база“, твърдят португалците.
Във вътрешен меморандум, с който се запозна в. „Интернешънъл хералд трибюн“, комисията заявява, че е оставила крайният срок по случая с Мадейра да изтече без официална оценка и много шум, тъй като това би могло „да провокира недоразумения и да отправи объркващи сигнали“ във време, когато Европа преосмисля подхода си към отглеждането на ГМО.
В действителност случаят с Мадейра бележи неофициалното начало на нова и вероятно крайно спорна политика, която ще даде на европейските страни и региони много по-голяма свобода да решават кога да забраняват подобни култури.
В замяна на тази свобода от скептични страни като Австрия се очаква да изоставят опозицията си при срещите на ЕС срещу одобрението на повече биотехнологични култури за отглеждане, което ще позволи на членки и региони, които имат желание да ги използват, да го направят.

Патова ситуация

Политиката ще бъде насочена към преодоляването на отколешна патова ситуация в Европа, в която правителствата не могат да решат дали да допуснат отглеждането на нови биотехнологични продукти.
В резултат на тази безизходица само две подобни култури са разрешени в Европа – царевица Mon 810 от Monsanto и картоф Amflora от германската промишлена компания BASF.
Очаква се до лятото Джон Дали, еврокомисар по здравеопазването и защита на потребителите, да представи детайли от новата политика. Почти сигурно е, че той ще получи пълната подкрепа на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, който сам я предложи миналата година.
Дори при това положение тя едва ли ще мине без проблеми.
Сред основните опасения е рязкото разпространение на подобни забрани из целия континент. Има опасност за фермерите да стане невъзможно да засяват значителни площи с подобни култури.
Тази политика може да повдигне нови въпроси, например дали съюзът просто не си намира извинение за препятствията пред търговията с ключови партньори като САЩ. Американски земеделски компании като Monsanto отдавна се оплакват от липса на достъп до европейските пазари и най-вече от ограниченията за отглеждането на култури. В един от най-спорните случаи в трансатлантическата търговска политика в последно време Световната търговска организация отсъди срещу европейските ограничения върху вноса и отглеждането на ГМО през 2006 г.
В интервю наскоро Дали заяви, че притесненията от подновяването на напрежението в търговските отношения със САЩ относно ГМО са силно преувеличени. Еврокомисарят добави, че приоритет за него е да накара специалистите, компаниите и активистите „да разберат и приемат процес, който няма да се опитват да критикуват или атакуват, веднъж след като е взето решение, което не е по вкуса им“.
Това може да се окаже трудна задача във време, когато подобни дълбоки различия относно потенциалните вреди от биотехнологичните култури не показват никакъв признак на преодоляване.
Решението на Еврокомисията да допусне забраната в Мадейра идва само четири месеца след като Европейската агенция за безопасност на храните, основният съветник на комисията по тези въпроси, категорично й препоръча да пренебрегне португалските опасения около ефекта от ГМО. През януари агенцията заключи, че „не са били представени нови научни доказателства що се отнася до риска за здравето на хората и животните, както и за околната среда, които да оправдаят въвеждането на забраната за отглеждането на генетично- модифицирани растения на територията на автономния регион Мадейра.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *