ЕС решава за концесията на “Тракия” през септември

Очаква се до края на септември да започне строителството на последните участъци от автомагистрала „Тракия“ между Карнобат и Стара Загора, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, вчера.

Държавният служител очаква европейските институции да се произнесат през септември. Веднага след това договорът и анексите към него ще бъдат подписани от правителството и българо-португалския консорциум, пише вестник „Монитор“.

През април 2005 г. аутобанът беше даден без търг или конкурс на концесия за 35 години от кабинета „Сакскобургготски“ на консорциум, в който влизат португалските фирми „Лена“, „Сомаг“ и МСФ, както и българските „Автомагистрали“ и „Техноекспортстрой“.

През 2006 г. обаче правителството на тройната коалиция прецени, че условията по сделката трябва да се предоговорят, като отпаднат държавните гаранции по нея, както и да се запази цената за ново строителство от 2,7 млн. евро на километър.

Кабинетът поиска също така да бъде намалено наполовина така нареченото доплащане при недостатъчен трафик. Така концесионерът е приел да получава компенсации, само ако средният трафик на денонощие е под 13 000 автомобила.

Точно две години по-късно, през април 2007 г. регионалният министър и представители на българо-португалския консорциум подписаха договор за концесиониране на автомагистрала „Тракия“, като тогава бе уточнено, че той ще влезе в сила след като по него се произнесе Евростат. В зависимост от това становище кабинетът ще излезе със свое решение, с което окончателно ще одобри споразумението.

През юли МРРБ увеличи капитала на „Автомагистрали“ ЕАД, гр. София чрез предоставяне на минимална помощ на стойност 120 415 лв. Компанията е акционер в българо португалската компания, която ще изгражда на концесия автомагистрала „Тракия“.

Заедно с друга българска комппания – „Техноекспорстрой“, „Автомагистрали“ притежава 49 % от капитала на смесеното дружество. Останалите 51 на сто са собственост на португалските фирми „Лена“, МСФ и „Сомаг“.

Тогава от ведомството на Асен Гагаузов уточниха, че помощта за „Автогистрали“ е под формата на апортна вноска, състояща се от два опорни пункта: опорен пункт „Осиковица – км 54+400“ на обща стойност 57 908 лв. с площ 6,669 дка и опорен пункт „Ботевград – км 39“ на обща стойност 62 507 лв. с площ 14,869 дка.

Имотите се намират в близост до автомагистрала „Хемус“ и ще бъдат обособени в производствените бази за обслужване на дейността по поддръжка на магистралата.

През май от българо-португалския консорциум съобщиха, че две банки – португалската „Банко Ешпирито Санто“ (Banco Espirito Santo SA) и швейцарската банка „Ю Би Ес“(UBS AG) са се съгласили да финансират строителството и модернизацията на магистралната отсечка от Калотина до Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *