ЕС търси нови оръжия срещу кризата

На фона на непрекъснатото понижаване на водещите лихви и сериозните проблеми във финансовия сектор на някои страни Европейският съюз (ЕС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) търсят нови механизми, за да подкрепят икономиките на 16-те страни от еврозоната, предаде Асошиейтед прес.
Начело с Германия правителствата на големите страни, в които се използва единната европейска валута, се борят, използвайки немислими досега начини, за да предотвратят нарастването на задлъжнялостта на по-слабите икономики в региона. Промишленото производство бързо намалява, потребителското и бизнес доверието достигнаха рекордни минимуми, а инвеститорите се опасяват, че обременените с огромни дългове Португалия, Италия, Ирландия, Гърция или Испания може да обявят неплатежоспособност, което ще ги принуди да плащат по-високи лихви по облигациите с цел да привлекат купувачи. Властите в Брюксел непрекъснато повтарят, че в еврозоната не съществува реален риск от неплатежоспособност. Тези твърдения обаче не успяват да успокоят пазарите, докато правителствата търсят големи суми, за да изравнят баланса за тази година. Обявяването на мораториум върху плащанията дори от една страна може да има тежки последици за единната валута и да причини „ефекта на доминото“. Пазарите искат изрични гаранции, че това няма да се случи.
Европейските правителства и ЕЦБ са обвързани от Договора от Маастрихт, който забранява финансовите спасителни операции между отделни държави. Тази разпоредба може да бъде изменена само след единодушно гласуване от 27-те членки на ЕС и вероятно ще срещне съпротивата на страни, които се придържат към благоразумна финансова политика. На срещата на върха на ЕС в неделя ще бъде разгледано австрийското предложение за изразходване на милиарди евро за подпомагане на западноевропейските банки в борбата им срещу опасността от обявяване на неплатежоспособност в Източна Европа. Този проблем засяга не само членки на ЕС, но и други страни като например Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел и европейски ръководители в Брюксел заявиха, че желаят да работят заедно с Международния валутен фонд (МВФ) за разработване на пакети от спасителни мерки за страни извън ЕС, чиито икономики са в затруднение.
Възможностите за това обаче са ограничени.
Досега ЕЦБ допринася за стимулиране на икономиката чрез намаляване на водещите си лихви или чрез огромни кредити за банките, което увеличи ликвидните им средства с 600 млрд. евро (769 млрд. д.) или с 6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната.
Източник: БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *