ЕС ще въведе контрол върху лобирането?

Европейският съюз е на път да въведе американския пример за контрол върху лобирането, пише вестник „Файненшъл таймс“.

Тази тенденция се прояви след като най-големите консултантски компании в Европа, които предоставят лобистки услуги, решиха да бойкотират създадения от Европейската комисия доброволен „списък на интереси“, отбелязва британският вестник.

Много юридически компании също обявиха намерението си да бойкотират този списък.

Списъкът на интересите ще бъде „отворен“ от началото на 2008 г. по инициатива на еврокомисаря по административните въпроси, одита и борбата срещу злоупотребите Сийм Калас. В него трябва да се въвежда подробна информация за приходите на всяка компания от лобистки услуги.

Европейската асоциация на консултантските компании в сферата на обществените услуги официално обяви, че въвеждането на каквито и да било данни в предложения от Калас списък ще наруши действащото законодателство в сферата на конкуренцията.

Данните, съдържащи се в регистъра, могат да бъдат използвани за нуждите на фирменото разузнаване и да наруши поверителния характер на финансовите операции и постъпления, твърдят източници от асоциацията.

„Доброволният характер на регистъра ще изопачи пазара: авторитетът на консултантските компании, които не могат да регистрират дейността си, ще пострада и те ще започнат да губят клиенти“, заявила за вестника Ана Рюиляр, говорителка на асоциацията.

В отговор на заплахата с бойкот Европейската комисия заплаши, че ще въведе правила, сходни с американския модел за контрол върху лобирането, в това число задължителна регистрация на въпросите, по които работи дадена компания, и наказания при неизпълнение на това задължение.

Плановете на Сийм Калас са прецедент в историята на Европейската комисия. Идеята е да се въведе ред в дейността на близо 15-те хиляди лобисти, които работят в Брюксел и които в момента се ръководят от доста разтегливи правила за работа.

Единственото неотменимо изискване към тях в момента е да подпишат т. нар. етичен кодекс.Странното според Сийм Калас, е това, че досега никой не е бил засечен в нарушение на този кодекс.

Еврокомисарят няма намерение да прави никакви компромиси и с финансовата информация, която лобистките фирми трябва да представят. „Ако изразходването на пари за лобиране не носи никакво влияние, тогава какво казват професионалните лобисти на своите клиенти, когато им връчват сметката?“, цитира „Файненшъл таймс“ риторичния въпрос на Сийм Калас към опонентите си му от Европейската асоциация на консултантските компании в сферата на обществените услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *