ЕЦБ: Време за догонване

Ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) се събират днес на първото си редовно заседание за новата година. На него ще бъде взето решение за нивото на лихвения процент в еврозоната, като преобладаващите прогнози на анализаторите са за нова редукция с половин пункт.
Към момента лихвеният процент в единното пространство, където 16 държави поделят обща валута, е 2,5 на сто – далеч по-високо в сравнение с основните партньори на еврозоната САЩ, Япония, Великобритания и Канада. Повечето прогнози клонят към понижение на лихвата с половин пункт до 2 на сто, което няма да промени кой знае колко ситуацията спрямо останалите водещи икономики.
В момент, когато светът е изправен пред безпрецедентна от Втората световна война насам едновременна рецесия на Европа, САЩ и Япония, ЕЦБ попада под обвинения, че действа прекалено бавно в условията на криза. Докато останалите изтъкваха страховете от рецесия и смъкнаха драстично лихвата, ръководителите на ЕЦБ предпочетоха да преследват борбата с инфлацията като основна цел на монетарната политика.
Кампанията на институцията по понижение на лихвата започна едва през октомври 2008 година, доста след като останалите водещи централни банки насочиха политиката си към драстично понижение на лихвените проценти, които доближиха до нула. Такава е ситуацията в САЩ и Япония (съответно 0,25 и 0,1 на сто), докато на Острова и в Канада лихвата е 1,5 на сто.
Сега по всичко личи, че и ЕЦБ ще прибегне до догонване на партньорите си. Въпросът обаче е дали институцията не остана прекалено дълго пасивна и не пренебрегна надвисналата опасност от рецесия. Тя вече е факт, а последните новини за състоянието на водещите икономики от еврозоната дават все по-обезпокоителни сигнали.
Плановете за спасяване на отделните икономики, липсата на кредитиране и опитите на правителствата да стимулират растежа чрез увеличаване на публичните разходи доведоха до заплаха от страна на S&P, че кредитните рейтинги по държавния дълг на три от страните в еврозоната – Испания, Ирландия и Португалия ще бъдат понижени, а вчера стана ясно, че оценката на гръцкия държавен дълг вече е смъкната.
Това оказва значителен натиск върху търговията с акции и облигации, която и без това е поставена под силен натиск. Главоломно понижаващото се бизнес и потребителско доверие също оставя негативен отпечатък и дава нови аргументи на онези, които обвиняват ЕЦБ в прекалена пасивност.
Сега, когато инфлацията в еврозоната вече е под заложения целеви таргет, ЕЦБ започна да понижава лихвата, като някои анализатори смятат, че този процес ще продължи до нива от 1,25 на сто. Дали ще стане така, предстои да видим през следващите месеци, когато вероятно вече ще е ясно и това дали ЕЦБ не беше прекалено бавна и консервативна при взимането на решения.
Причина за такива съмнения дават и все по-актуалните прогнози, че ситуацията във водещите икономики ще започне да се подобрява през втората половина на 2009 година. Тогава може да се окаже, че ефектът от понижените лихви може и да не се прояви, тъй като съвсем скоро ще трябва да започне нова кампания по повишението на лихвените проценти, защото заплахата от висока инфлация ще бъде извадена от гардероба.
Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *