ЕЦБ и АЦБ ще продължават да подкрепят икономиката

След решението на Японската централна банка да засили допълнително подкрепата си за икономиката с допълнително кредитиране на банките, изкупуване на още финансови активи и нулеви лихвени равнища, днес Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) също ще преразгледат своята монетарна политика.
Нестабилното състояние на банковата система и фискалните трудности на някои държави от еврозоната, високата безработица и несигурните изгледи пред икономиката вероятно ще накарат и двете централни банки да не променят основните си лихвени проценти.
На финансовите пазари преобладават очакванията, че рекордно ниските лихвени равнища в еврозоната и Великобритания ще останат в сила поне до средата на следващата година. ЕЦБ и АЦБ ще продължават да подкрепят икономиката и банковата система поне до края на тази година, ако се съди по индикациите на членове на техните управителни съвети.
Изненадващият растеж на икономиката на еврозоната през второто тримесечие и слабото търсене на още ликвидност от европейските банки при специалните операции на ЕЦБ през септември загатват, че от ЕЦБ могат да предприемат мерки за изтегляне на част от подкрепата си за икономиката в началото на 2011 г.
Между самите членове на Управителния съвет на ЕЦБ обаче липсва единодушие за това дали и по какъв начин да се промени използването на нетрадиционни инструменти за насърчаване на икономиката, като покупките на държавни ценни книжа (ДЦК) на страни от еврозоната.
Основният лихвен процент в еврозоната се понижи до рекордно ниското ниво от 1% през май 2009 г., а месец след това ЕЦБ започна да отпуска неограничени краткосрочни заеми на банките в еврозоната при фиксирана лихва от 1% годишно. През май тази година ЕЦБ се принуди и да започне да изкупува ДЦК на страни от еврозоната, след като гръцката фискална криза засили недоверието към тези ценни книжа.
През миналата седмица покупките на ДЦК от ЕЦБ нараснаха до най-високите си нива от юли, а през тази седмица проблемите с банковата система в Ирландия и фискалните затруднения на Португалия показаха рисковете, които застрашават все още европейската икономика.
Инфлацията в еврозоната остава занижена, докато безработицата кръжи около най-високите си нива за последните 12 години. Икономиката на 16-те страни, използващи еврото, нарасна с 1 на сто през второто тримесечие главно заради износа, инвестициите и натрупването на материални запаси от компаниите.
Между отделните държави обаче се наблюдават големи разминавания в темповете на възстановяване, а това затруднява задачата на ЕЦБ да намери правилната при тези обстоятелства парична политика.
ЕЦБ повиши прогнозата за икономиката на еврозоната през септември и очаква растеж от средно 1,6% за 2010 в сравнение с юнската си оценка за 1% ръст. За 2011 г. централната банка прогнозира БВП да охлади темповете си на растеж до 1,4 на сто.
Кредитирането в еврозоната се увеличи с най-бързите си темпове за последната година през август, а в края на септември банките от еврозоната подновиха само 133 млрд. евро от заемите си за общо 225 млрд. евро с настъпващ падеж, по данни на Financial Times.
Намаленото търсене на заеми от ЕЦБ показва, че до известна степен доверието на междубанковия пазар се е подобрило през последните месеци. Според анализатори ЕЦБ може да върне принципа на наддаване между банките при провеждането на аукциони за заеми през четвъртото тримесечие.
Еврото поскъпна силно срещу долара, откакто в началото на август Федералният резерв загатна, че може да увеличи подкрепата си за икономиката чрез покупките на ценни книжа. Той очаквано бе изпреварен от Японската централна банка, която реши да влее допълнителна ликвидност и да намали лихвата до интервала от 0% до 0,1%.
Това се случи, след като японското правителство се намеси на валутните пазари в средата на септември, за да ограничи поскъпването на йената. Поредицата от подобни интервенции на валутните пазари през последните три месеца, извършени от централните банки на 25 страни, доведе до опасения, че се води валутна война, която може да дебалансира още повече световната икономика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *