ЕЦБ: Липсата на реформи засилва дефлацията

Колкото повече се бавят структурните реформи в някои европейски страни, толкова повече дефлационният натиск се засилва.
Това предупреди днес в Рига Беноа Кьоре, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от БТА.

Страните, които чакаха кризисна ситуация, за да започнат реформи, като Гърция, Португалия и Испания, „претърпяха количествени корекции като повишена безработица. А това отприщи продължителен дефлационен процес, който още не е отминал“, каза Кьоре на конференция, организирана от латвийската банка.

Французинът подчерта, че в Латвия, където бе приложена решителна програма за фискално оздравяване и бяха направени структурни реформи, се стигна до ускорено коригиране на заплатите и ценита и до бърз скок на растежа и на създаването на работни места. Подобно развитие бе наблюдавано в Ирландия, допълни Кьоре.

„Паричната политика в подкрепа на икономиката (на ЕЦБ – бел. ред.) не може да премахне основните прицини за ниския потензиал за растеж на еврозоната – структурните бариери, които блокират конкуренцията, иновациите, а следователни и производителността“, каза на форума президентът на Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман. Той призова отново европейските правителства да се придържат към обещаните реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *