Задава се нова вълна от 90 000 съкратени до края на годината

Близо 90 000 нови безработни се очаква да излязат на пазара на труда до края на годината, като сред най-засегнатите сектори ще са строителството, металургията и туризмът, установи допитване на „Класа“ до представители на засегнатите от кризата браншове.
Пазарът на труда е в пълен застой, предстои нова вълна от съкращения, потвърди и Светлозар Петров, управител на „Джобтайгър“. Собствениците до последно отлагат необходимите редукции на персонала, но продължаващите икономически затруднения ще ги принудят да предприемат и тези крайни мерки. Бизнесът е точно в средата на кризата и съкращения текат в почти всички браншове. Работодателите са допълнително затруднени и от постоянно променящата се информация за икономическата ситуация в страната, коментират експерти.
Приходите в строителството са намалели с 35% и се очаква да бъдат освободени 35 000 работници от бранша.
През миналата година в отрасъл машиностроене са работели 143 000 души, но вече са с 27 000 по-малко, информира Илия Келешев, председател на Българската камара по машиностроене. В момента фирмите съкращават персонал, но вече се е стигнало до минималните нива, под които има опасност за спиране на самите производства. Веднъж напуснали бранша, квалифицираните работници трудно се връщат обратно, притесняват се работодателите от сектора. Затова те настояват за временен мораториум върху цените на енергоносителите за индустрията. И още: да бъде продължено и през 2010 г. постановлението, според което държавата поема половината от минималната заплата при запазване на работните места.
Металургията беше един от браншовете, който първи усети кризата. В Деня на металурга Антон Петров, председател на Българската асоциация, коментира, че положителни тенденции в отрасъла ще се почувстват едва през второто или третото тримесечие на 2010 г. Много от предприятията, въпреки че изпитват трудности, работят на загуба и поддържат екипи, които са твърде големи за днешното производство. Има тенденция за задържане на заплатите и намаляване на някои от допълнителните възнаграждения, каза Петров.
Общо 3100 човека до края на годината ще бъдат съкратени в „Кремиковци“, съобщи Людмил Павлов, председател на Федерация „Металурзи“ в комбината. Той добави, че ако не бъде приет оздравителният план, още 3000 работници ще се наложи да напуснат фирмата. Това ще предизвика верижна реакция от нови съкращения в НЕК, БДЖ и пристанищата.
2000 ще са съкратените в системата на БДЖ. След 1 октомври започна освобождаването на 1330 работници и служители. От средата на декември без работа остават още 670.
150 човека ще са съкратени до края на декември в централната администрация на НКЖИ. Поделенията на компанията са разделени на три категории, в звената от първа ще има администрация максимум 20 човека, във втора – 15, а в трета – 10. Въпреки плановете на министерството да съкрати 2000 души в НКЖИ до момента не е започнала процедура за съкращаване на експлоатационен персонал.
В сектора на туризма съкращенията ще са около 5%, прогнозира Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. По неофициални данни пряко заетите в бранша целогодишно са около 120 000 души, а непряко – посредством свързани дейности като транспорт, доставки, търговия и др. – още 180 000. Това означава, че без работа ще останат над 6000 души. Сезонно в туризма заетите нарастват с още 100 000, но тази зима броят им ще е доста редуциран. Според Тончев все пак има леко раздвижване, създават се и нови фирми. „За мениджърски позиции търсенето е замряло, докато за средния персонал съкращенията продължават“, коментира Илиян Иванов, председател на Националния хотелиерски и мениджмънт клуб.
Вдигането на данъчната ставка от 10 на 12% ще доведе до колапс на развлекателната хазартна индустрия, алармираха пък от Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ). При регистриран спад в сектора от 40%, е невъзможно акумулирането на допълнителни приходи в бюджета със ставка по-висока от настоящата, алармират от асоциацията. По данни на Държавната комисия по хазарта в бранша са заети близо 80000 души. Предвид икономическата криза и с предложените промени в закона половината служители или около 40 000 души могат да бъдат съкратени.
Ако не се вземат адекватни мерки, до края на 2010 г. безработните ще достигнат 550 000, предупредиха от КНСБ след обсъждането на бюджета за следващата година. Това ще бъде почти двойно увеличение спрямо 2009 г. и достигане на равнища от 15-16%.

Продължава редуцирането на персонала в администрацията

През следващата година с 15-20 % ще бъде намален съставът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), която е към земеделското министерство, съобщи генералният директор д-р Йордан Войнов. Така от общо 2090 служители в цялата страна ще бъдат съкратени около 500 души. След като бъде създадена Агенцията по храните, част от ветеринарната служба ще бъде прелята в новата структура. Това обаче няма да стане по-рано от средата на годината.
Ще бъде закрита Агенцията за борба с градушките, в нея работят 700 човека, но според министър Мирослав Найденов те са заети не повече от две месеца в годината. Дейността ще бъде прехвърлена към частни фирми.
През следващата седмица общо 15% от персонала на МРРБ и ресорните агенции ще бъдат съкратени. Това означава, че над 300 човека от администрацията ще загубят работните си места. Редукцията се прави, за да се оптимизира работата във ведомството, както и да се използва максимално ефективно експертният потенциал, е обяснението на министър Росен Плевнелиев. Той твърди, че комбинацията ниски заплати, висока безотговорност и много власт прави администрацията неефективна.

Без консенсус за работата на чужденци у нас

В съвета за тристранно сътрудничество вчера социалните партньори са обсъдили, но не са постигнали консенсус по проектите за промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци у нас и на Кодекса за социално осигуряване, съобщи правителствената пресслужба. По другата тема от дневния ред – законопроект за агенциите за временна заетост, НСТС е решил той да бъде обсъден в рамките на работна група между работодатели и синдикати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *