Задълженията на гражданите към банките достигнаха 7,5 млрд. лв.

Ипотечните кредити продължават да бъдат основния двигател за растежа в банковата система, коментира ИнфоКредит

30.10.2006

През третото тримесечие на 2006 г. ипотечните кредити продължават да бъдат основния двигател за растежа в банковата система. От началото на годината те са нараснали с 896,3 млн. лв. и към края на септември достигат 2,925 млрд. лв, съобщава ИнфоКредит.

Към първи януари жилищните кредити са заемали 11% от кредитния портфейл на банките, а към края на третото тримесечие делът им достига до 14%. 85,7% от жилищните кредити са раздадени от десетте най-големи банки в страната.

Според информация от кредитните посредници пазарът у нас е силно концентриран по географски принцип. Голямата част от кредитите са изтеглени срещу залог на имот в София, Варна, Пловдив и Бургас.

Друга характерна черта, специфична за пазара на ипотечното кредитиране е, че над 55% от кредитополучателите са на възраст между 25 и 35 години. Това са хора с добра професионална реализация или собствен бизнес.

Възможността за вложения на свободни парични средства в жилищно строителство е привлякло около 15% от търсещите кредити, вече собственици на едно жилище, да купуват второ с цел инвестиция.

Наблюдаваната тенденция за спад на лихвените проценти по ипотечните кредити от края на миналата и началото на тази година бе преустановена и към настоящия момент се забелязва стабилизиране на нивата.

Според статистиката на БНБ левовите жилищни кредити, отпуснати през последните четири месеца, са с лихвени нива около 8,7%.

В същото време условията за ползване на ипотечни кредити в евро са значително по-добри, но въпреки това съотношението между кредитите в лева и евро се запази през последните девет месеца почти неизменно – 2:1 в полза на левовите кредити.

През следващите месеци и цялата 2007-а година ипотечните кредити ще продължат да повишават дела си в кредитния портфейл на банките.

Очакванията са за запазване и дори ускорение на темповете на растеж на усвоените жилищни кредити.

Това неминуемо ще повлияе върху конкурентната борба между банките, която ще бъде насочена не толкова върху намаляване на лихвените проценти, а към подобряване на предлаганите услуги – включително и намаляване или премахване на таксата за предсрочно погасяване, по-гъвкави схеми за погасяване, безплатни застраховки и други бонуси, предлагани от банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *