Заемите поскъпнаха с 11-24%, влоговете – с 40%

За една година доходността по новодоговорените срочни депозити в левове и евро се е увеличила с 40.5%. Това показват данни от лихвената статистика на БНБ към края на юли тази година.

Именно по срочните депозити в последната година банките обявяваха все по-високи лихви, конкурирайки се за парите на клиентите в условията на недостъпни външни пазари и ограничена ликвидност. В същото време за една година – от юли 2008 г. до юли 2009 г., разходите по обслужването на потребителските и жилищните заеми в левове и евро са се увеличили съответно с 24.2% и 11.4%. Става въпрос за всички разходи, включващи лихвен процент, такси, комисиони по заемите, изразявани с годишен процент на разходите (ГПР). Така нарастването на лихвите по депозитите, сравнено с увеличението на цената на кредитите, показва, че на практика банките не прехвърлят цялото оскъпяване на привлечения от тях ресурс за основната им дейност върху клиентите кредитополучатели.

Теглилите заеми както нови клиенти, така и съществуващи вече поемат една част от това оскъпяване. В изминалата година ГПР по жилищните заеми в левове се е увеличил с 15.3%, а по тези в евро – със 7.5%. При потребителските кредити нарастването е съответно с 24% за левовите и 24.4% при евровите. Лихвите по срочните депозити в левове са се увеличили с 37.8%, а в евро – с 43.1%.

Покачването на лихвите, а впоследствие и на таксите и комисионите, свързани с обслужването на кредитите, е в резултат и на увеличаващите се лихви по депозити, които явно са достигнали предела си, тъй като трети месец поред се наблюдава намаление в нивата им. Към края на юли средният ефективен годишен лихвен процент по левови срочни влогове е 7.99%, а по тези в евро – 6.34%.

Би могло да се каже, че депозитната война, която се разрази между банките през изминалата година, започва да утихва.

Спадът в цената на привлечения ресурс би трябвало да се отрази и в тази на кредитите. На този етап според банкери все още е трудно да се правят прогнози за движението на лихвите заради несигурността в икономическата среда и доколкото ги има, те са нееднозначни.

Според някои представители на банковия сектор на пазара се задава раздвижване в посока на предлагане на по-изгодни условия. Все още обаче банките са по-скоро в изчаквателна позиция, за да се види посоката на развитие в икономиката, като всички ще се съобразим с пазара, коментираха банкери. Всяка банка ще прецени политиката си в зависимост от собствените си цели и спецификите на кредитния си портфейл, допълват те.

Според други мнения все още е рано да се говори за формирането на тенденция към понижаване на лихвите и няма сигурни сигнали на пазара за това. Мнението на трети е, че дори и да се наблюдава понижение на лихвите, те едва ли ще се върнат на нивата си отпреди кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *