Нова епоха за глобална Европа

Лихвените проценти да се държат на ниски нива, правителствата да овладяват ръста на безработицата, а държавните помощи да се използват в подкрепа на усилията за съживяване на икономиката, без това да води до неблагоприятни ефекти в други държави членки. Това са част от икономическите насоки, по които ще работи новата икономическа комисия.

Те са записани в политическите насоки, които номинираният за втори мандат за председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу изпрати до Европейския парламент. Барозу, чиито мандат изтича на 31 октомври, предлага да се ревизира сегашната Лисабонска стратегия, за да се превърне тя стратегия за сближаване и координиране, с която може да се осъществи интегрираната визия на ЕС през 2020 г.

Това налага както незабавни, така и по-дългосрочни действия, като:
– Успешен изход от кризата
– Ръководна роля в контекста на изменението на климата
– Разработване на нови източници на устойчив растеж и социално сближаване
– Тласък в развитието на гражданска Европа
– Нова епоха за глобална Европа.
Както е видно успешният изход от кризата е сред основните приоритети и заради това Барозу смята, че е още рано да се прекратяват стимулите и мерките в подкрепа на икономиката и финансовия сектор. „Европа трябва да излезе от сегашната криза с убедеността, че разполага с по-етична, солидна и отговорна финансова система“, категоричен е Барозу.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *