Дълговете на българските фирми са 160 млрд. лв.

Дълговете на бизнеса у нас стигнаха рекордната сума от 160 млрд. лв., съобщи вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. Това означава, че фирмите в България имат да връщат 1.5 пъти повече пари отколкото изкарват. От огромната сума 100 млрд. лв. са междуфирмените задължения, а по-голямата част от тях – към 60 млрд. лв., са просрочени.

Данните, огласени от БСК вчера, са до момента. Само допреди 1-2 години забавените плащания бяха около 40 млрд. лв., т.е. увеличението е с близо 50%. Целият корпоративен дълг в края на 2007 г. беше в размер на 116 млрд. лв., а междуфирменият – 81 млрд. лв. От камарата признават, че статистиката им леко преувеличава реалната картина, но у нас няма организация, която да има по-точни данни за корпоративния дълг.

Страната т. г. се очаква да произведе брутен вътрешен продукт за 63.7 млрд. лв. При положение че бизнесът има да връща 160 млрд. лв., съотношението корпоративен дълг/БВП става 250%, сочат още данните на БСК. За сравнение процентът в САЩ е около 100%, а в ЕС – към 130%. „Още по-лошото е, че приходите от дейността на фирмите са с 9% по-ниски от размера на дълговете им, т.е. това, което произвеждат, е по-малко от това, което имат да връщат, при това без да се брои сивата икономика“, обясни още Камен Колев.

Според него кризата определено е сред причините за задълбочаването на проблема. Просрочените дългове тежат в икономиката и препятстват по-сериозното увеличаване на БВП на страната. Страшното е, че това вече може да доведе и до верижни фалити на фирми, особено на по-малки дружества.

„Даже и да сте новосъздадена, коректна фирма, излизате на пазара, плащате на доставчици, на работници, произвеждате нещо, предоставяте го на клиента, но той не ви плаща. Така, без да го желаете, и вие влизате в порочния кръг на задлъжнялостта“, обясняват експерти. Най-сериозно е положението в транспорта, строителния сектор и фирмите за бяла и черна техника. Плащанията от чужбина за много фирми износителки също се бавят.
Държавата трябва да спре да бави плащанията си към бизнеса – от ДДС, за лекарства, за пътища и т.н., настояват от БСК. В момента пътната агенция дължи на частния сектор 130 млн. лв., каза Колев. Той посъветва фирмите да сключват арбитражни споразумения и да проучват контрагентите си, за да се защитят. Спешно трябва да се въведат по-бързи и лесни процедури за събиране на вземания, твърдят юристи. В момента процедурите по несъстоятелност отнемат средно 3 години. Освен това процъфтяват куп измамнически схеми, в които чрез съдебни хватки и подкупи мними бизнесмени завличат свои партньори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *