Запазваме валутния борд до влизане в еврозоната

Запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната,кандидатстване за еврозоната и Единния банков надзорен механизъм на ЕС са сред приоритетите на правителството. Също така транспониране на европейската директива завъзстановяване и преструктуриране на кредитни институции иинвестиционни посредници, както и създаване на нов орган запреструктуриране на подобни институции са сред заложенитеприоритети в сферата на публичните финанси в правителственатауправленска програма за периода 2014 – 2018 г., публикувана на сайта на МС. Програмата включва цели и мерки, чрез които ще се реализиратосновните приоритети на коалицията и обхваща 21 области.

Според програмата трябва да започнеподготовка за членството на България до влизането в еврозоната и да бъде създаден Междуинституционален координационен съвет заосъществяване на дейностите за успешно въвеждане на единнатавалута в България.

В управленската програма на правителството за периода2014-2018 г. се залага продължаване на проекта „Южен поток“само при пълно съответствие с европейското законодателство. Това трябва да става при диалог с ЕК и при доказани икономически ползи.

В сектора енергетика правителството залага редица мерки,свързани с енергийната ефективност, финансовото стабилизиране на сектора и развитието на нови проекти.

Приоритет на правителството в енергийната сфера е подкрепата и участието в създаването на Европейски енергиен съюз. Министерството на енергетиката и МС трябва да изготвят и приемат енергийна стратегия до 2013 г. с поглед до 2050 г. и Национална стратегия за енергийна ефективност. Големите енергийни проектище бъдат преразгледани и осъществени само при пълно съответствиес европейските правила и при доказана икономическа ефективност, се посочва в програмата.

Според правителството трябва да бъде запазен капацитетът заразвитие на ядрената енергетика, да бъде продължен животът наблоковете 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“ и да се развиват новиикономически ефективни проекти в областта на ядренатаенергетика, но без искане за държавна помощ.

Безопасноуправление на отработено ядрено гориво и радиоактивнитеотпадъци, изграждане на Национално хранилище за ниско- исредноактивни отпадъци също са сред заложените приоритети.

Предвижда се нов състав на регулатора ДКЕВР, избран попринципи, гарантиращи неговата политическа независимост,извършване на промени в Закона за енергетиката за гарантиране на интереса на българските потребители и на бизнеса от справедлива цена на електроенергията, предприемане на действия зафинансовото оздравяване на НЕК.

Правителството предвижда и осъществяване на мащабнанационална програма за енергийна ефективност на многофамилнитежилищни сгради, която до две години да обхване 50 процента оттях. Българските домакинства, които получават енергийни помощи,трябва да бъдат увеличени с над 500 000.

В програмата е предвидено и завършване на либерализацията на енергийния пазар, така че бизнесът и домакинствата да могат даизбират своя доставчик на енергийната борса, информира БТА. Правителството залага и на ускоряването на търсенето ипроучването на нефт и газ, включително в Черно море, както и натърсенето на нови находища, но при прилагане на решението на НСза забрана на технологията хидрофракинг.

Развиване напроектите за междусистемни газопроводи „Гърция-България“,“Турция-България“, „България-Сърбия“, предвижда ощеправителствената програма.

Предвижда се още разработване на анализ на разходите венергетиката, формиращи крайната цена на електроенергията иобществено обсъждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *