Заплатите в България ще растат най-бързо в Източна Европа

Очакваното увеличение на заплатите в България от 9 на сто за 2008 г. е най-високото за целия регион на Централна и Източна Европа.

Това показва най-новото глобално изследване на консултантската компания „Мърсър“, представено наскоро. Компанията, чийто партньор за България е „Консултим“, беше една от четирите агенции, които прогнозираха ръст на заплатите между 9 и 16 на сто за следващата година, пише в. „Дневник“.

Ръстът на заплатите в България изпреварва средното увеличение за региона, което се очаква да бъде около 7 на сто.

Обясненията за това са две – от една страна е свързано с развитието на цялата икономика и разрастването на бизнеса, а, от друга – заради нивото на инфлацията, което е по-високо в сравнение със страните от Западна Европа.

За разлика от Западна Европа, където заплатите ще растат с малко над 3% през 2008 г., в „новата“ част на Европа картината е съвсем различна, посочват авторите на изследването. Ръстът в региона е с повече от 2% над прогнозираната инфлация за следващата година.

България се отличава от останалите държави не само с голямото увеличение на заплатите, а и с това, че то ще е значително над прогнозираната инфлация, като разликата е близо 5%.

В другия край на скалата е Чехия, където ръстът на заплатите почти дублира прогнозираната инфлация. Възнагражденията се очаква да се покачат с 4 на сто, а инфлацията – с 3.1%.

Все повече западноевропейски компании пренасят част от центровете си за обслужване към страните от Източна Европа, привлечени от наличието на достатъчно хора, които говорят чужди езици, казва Камерън Хана, който е глобален партньор на „Мърсър“.

В същото време интензивното увеличение на заплатите кара големите компании да насочват част от дейността си към още по-далечните пазари, какъвто е Индия, коментират от компанията.

Индия е страната, която според изследването на консултантската компания през следващата година ще отбележи най-висок ръст на заплатите – над 14 на сто. Това е с близо 10 на сто повече от прогнозираната за 2008 г. инфлация.

С най-ниско увеличение на заплатите са страните с развита икономика – САЩ, Канада и Западна Европа, показва проучването. В САЩ ръстът дори не надвишава 2%. В Западна Европа най-голямото увеличение е в Ирландия – близо 5 на сто, а най-ниското – в Германия, от 2.7 на сто.

Все повече големи международни компании намаляват разходите си, като назначават служители от развиващите се пазари, отбелязва новата тенденция Стив Грос, също глобален партньор в „Мърсър“.

Съкращаването на разходите в този тип компании може да достигне до 75%. В същото време бизнесът е изправен пред предизвикателството да инвестира повече в обучението и развитието на кадрите, които заемат ръководни или координиращи позиции.

Вече се забелязват и компании, които преосмислят първоначалните си планове да прехвърлят част от услугите си в страни с развиваща се икономика. Причината е, че съкращаването на разходи в краткосрочен план вече не е толкова важна причина за прехвърляне на дейността.

Между 9 и 16 на сто е средното очаквано увеличение на заплатите в България, прогнозирано от големите консултантски агенции у нас. HR агенциите са единодушни – тенденцията за двуцифрен ръст на заплатите ще се запази и през следващата година.

Освен „Мърсър“ публичен анализ на заплатите правят още три международни HR агенции. За 2008 г. „Хей груп“ прогнозира средно увеличение от 10 на сто; „Еймс“ – 12.1 на сто, а „Мандей“ – 13 на сто.

От „Джобтайгър“, които през тази година също направиха анализ на пазара на базата на обявите си за работа, очакват през следващата година заплатите в частния сектор да се увеличат с около 20 на сто.

Пазарът на труда в България се характеризира с това, че заплатите се увеличават значително над инфлационните промени, но в същото време производителността не помръдва.

Към общата картина се прибавя и липсата на кадри в повечето сектори на икономиката, което поставя работодателите пред още по-големи изпитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *