Започва голямaта надпревара за кресла в Еврокомисията

Надбягването за разпределението на портфейлите сред членовете в Европейската комисия започна, като големите държави в ЕС се опитват да си осигурят най-важните икономически ресори, пише вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.
Големи държави като Франция и Германия не участваха в надбягването за постовете председател на Съвета на ЕС и за европейски външен министър. Те се надяват, че ще бъдат възнаградени с постове в ЕК, които ще им позволят да оказват влияние върху реформирането на световната икономика след кризата.
Основните портфейли, за които амбициите са най-големи, са финансовото регулиране, конкуренцията, промишлеността, икономическите и монетарните въпроси, пише вестникът.
Франция маркира своя интерес към поста еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар веднага след като белгиецът Херман ван Ромпой и британската баронеса Аштън спечелиха съответно постовете председател на Европейския съвет и европейски външен министър.
„Франция ще има еврокомисар с отговорност във важна сфера“, заяви френският президент Никола Саркози. За представител на Франция в ЕК вероятно ще бъде предложен бившият външен министър Мишел Барние.
Германия изпраща в Брюксел Гюнтер Йотингер, който е смятан за политик от лека категория. Това даде повод за спекулации, че Берлин ще се опита да постави германец начело на Европейската централна банка след като изтече мандатът на Жан-Клод Трише през 2011 г. Най-вероятно Йотингер ще поеме в ЕК промишлеността или енергетиката, чието значение през последните години чувствително се увеличи, посочва „Файненшъл таймс“.
Досегашният комисар по икономическите и монетарните въпроси Хоакин Алмуниа вероятно ще поеме конкуренцията – поне това се говори в Брюксел от няколко месеца. Той е смятан за опитен и умел политик, който ще поеме отговорността за един важен сектор.
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу все още не е обявил кой какъв пост ще заеме. През 2004 г. той изненада мнозина, като раздаде повечето важни постове на комисари от малките страни в ЕС. Очаква се той да преразпредели сегашните портфейли, като създаде и един нов – по въпросите на климатичните промени. Очаква се от портфейла „вътрешен пазар“ да бъдат отделени проблемите, свързани с финансовата регулация, пише „Файненшъл таймс“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *