Заработи най-голямата вятърна централа в света

Най-голямата вятърна централа в света /към момента/ заработи на 1-ви октомври в Тексас. Тя е собственост на енергийния гигант EON и се състои от 627 вятърни турбини на фирмите Mitsubishi, General Electric и Siemens. Общият капацитет е 780 мегавата, а строителството и е продължило две години.
От компанията смятат да инвестират около 8 милиарда евро през следващите 2 години основно в мощности за генериране на електричество от вятъра, макар в енергийното им портфолио да има и централи, работещи с отпадна биомаса, концентриращи соларни инсталации, малки хидроцентрали и намерения за инвестиции в енергия от морските вълни. До 2015 компанията предвижда да разполага с най-малко 10 000 мегавата възобновяеми енергийни мощности. Особено подчертани са инвестиционните намерения в Съединените щати, където държавната подкрепа създава благоприятни условия за бързото реализиране на проектите. Само за 2008 вятърните мощности в Щатите се увеличиха с 50% и с новоинсталираните 8,4 гигавата мощности достигнаха общо 25 Гигавата. Заедно с Тексас, Айова е един от щатите, водещи в класацията по реализирани и планирани проекти за вятърни централи. Ето защо професор Vinay Dayal от Iowa State University създава нова специалност – инженеринг на индустриалните процеси. Според него производителността в местните фабрики за витла за вятърни генератори може да се повиши до 35% при внедряване на подходяща производствена автоматизация и още нещо много важно – автоматизиране на контрола по качеството. Изработваните от фибростъкло турбинни витла ще трябва да издържат поне 20 години в изключително променливи и понякога сурови условия в реалния живот. При дължина до 50 метра и тегло над 7 тона то трябва да бъде изработено с точност до милиметри. При въртенето на витлото скоростта на върха надвишава 300 километра в час.
Ако инспектирането на витлата става автоматично, това би скъсило времето за производство. А по-високата производителност винаги означава и по-ниска цена!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *