Застраховането на кредити спря

Застрахователите буквално спряха да застраховат кредити. С над 60% до малко над 3 млн. лв. са намалели премийните приходи на застрахователните дружества от застраховка „Кредит“, показват данни на КФН. Застрахователите не искат да поемат допълнителен риск, а банките от своя страна не проявяват интерес към застраховка от финансови рискове. Обяснението им е, че това е прехвърляне на риска от тях към застрахователните дружества и не е решение на проблема с необслужваните кредити.
Един от големите играчи на пазара на кредитно застраховане беше „Лев Инс“. В края на юни 2009 г. компанията имаше застрахован кредитен портфейл за 6.4 млн. лв. През 2010 г. обаче той е за 0 лв. „Оценката на риска се промени през последните години и критериите станаха много по-сурови“, обясни отстъплението от пазара Стефан Софиянски, изпълнителен директор на „Лев Инс“. По думите му дружеството не се е отказало от този тип услуга, но в момента новоотпусканите кредити са много малко, а дори когато ги има, банките ги дават на проверени клиенти, които не са толкова рискови.
Гледни точки „Не мисля, че банките искат да застраховат, а освен това и ние нямаме интерес да поемаме този допълнителен риск“, обясни Орлин Пенев, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи. Той допълни, че големите застрахователи избягват да продават тези полици. Главният изпълнителен директор на най-голямата по пазарен дял банка УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян пък коментира, че да прехвърлиш риска към застрахователните дружества, е все едно да го преместиш от левия в десния джоб.   Политиката Банките все пак се застраховат при отпускането на кредити. Но косвено – чрез клиентите си. Трезорите изискват задължителни застраховки „Живот“ или „Безработица“ за потребителските кредити и „Имот“ за ипотечните. Тези застраховки оскъпяват заемите с около 2 процентни пункта, коментираха източници на в. „Пари“. Така банките реално се подсигуряват срещу евентуални затруднения при изплащане на кредитни вноски, а и прехвърлят тежестта към клиентите.
Преди време на пазара у нас е присъствала международна компания, която е сключвала сделки с банките за застраховки от финансови рискове. Тя обаче неколкократно е отказала да изплащала обезщетенията, обясни банкер, който пожела анонимност. Това също е една от причините сега да не се сключват подобни полици. „Нямам представа дали е имало отказ от изплащане на обезщетения на просрочен кредит“, коментира Орлин Пенев. Сега на пазара стои само Българската агенция за експортно застраховане, където се застраховат предимно кредити за малки и средни предприятия. „Това е сегментът, към който сме насочени“, обясни Мина Михайлова, експерт в дирекция „Застраховане и презастраховане“ в компанията. „Тази полица може да се ползва и като обезпечение по самия кредит, защото полицата става много бързо – в рамките на 10 дни“, обясни още Михайлова.
 

pari .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *