Застраховката и насила пази дома

Правителството най-сетне се реши да предприеме една отдавна закъсняла мярка – да се въведе задължителна застраховка срещу бедствие.

Закъсняла, защото водени от популистки и предизборни съображения, цяла редичка български правителства се отказваха да вземат това решение. Въпреки че идеята съществува още от началото на 90-те години.

Мнозина привърженици на икономическия либерализъм веднага биха възроптали: „Откъде накъде задължително, демокрацията означава всеки сам да преценява как да си харчи парите и т.н.“ В случая обаче те определено не са прави.

Защото със своето безотговорно поведение българинът неведнъж е доказал, че за него поговорката „насила хубост не става“ не важи. Ето защо трябва да бъде накаран – за негово добро – да върши някои неща задължително.

Такъв и е случаят със застрахователната култура на нашенеца. Неговото мислене е досущ като това на героя на Мирча Кришан: „Ех, тъкмо пък на мен ли?“ Все едно дали става въпрос за кражба в апартамента му или просто за съборена от бурята топола, сгромолясала се именно върху неговата кола.

А вече години сме свидетели именно на това – наводнение ли ще е, пожар ли, градушка ли, потърпевшите нямат обезпечение на имуществото си. И чакат от държавата. На въпроса застраховани ли сте, започва вой и жалби: ама бедни сме, ама откъде тези пари и т.н.

Това вече си е андрешковщина от най-висока класа. Защото и най-бедните ни сънародници успяват да намерят много повече пари за всичко друго – сватби, погребения, помени, курбани, изпращания на войници. Но не и за жалката сума от 30 лева. Която е достатъчна за застраховка на дома, каквито са разчетите на експертите. Или 8,80 лева на човек – колкото е една бутилка читава ракия. Не са чак толкова непоносими и застраховките за земеделските земи. Но българинът си е такъв – все гледа да не се мине. И ако не успее да надхитри съдбата, да чака на държавата.

Такъв филм няма никъде по света. Там хората цял живот внасят суми за застраховки. И ако им се случи най-лошото, бързо си стъпват на краката. А задължението на държавата е да възстанови това, което е публична собственост, т.е. инфраструктурата.Така че това, против което в случая трябва да мърмори българинът, е не че държавата пак го товари с данъци. Или че застрахователните компании ще забогатеят – напротив, дай, Боже, да не им се налага да изплащат обезщетения. Той трябва да следи да не бъде злоупотребявано с парите му. Което вече е работа и на законодателите. А също и да изисква да бъдат сведени до минимум бюрократичните разтакавания, ако все пак се наложи да получи парите си.

Константин СЪБЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *