Защо напускат българите 2

В предишния си анализ опитах да представя ситуацията с напускащите България. Разсъждавах за причините и последствията. Като отговор получих много и различни коментари. Очаквах го, защото всеки преценява ситуацията през своята гледна точка, а у нас в тази посока има голямо разнообразие. Често обаче всеки се смята за последна инстанция и не желае да приеме чуждата позиция. Дори не иска да се опита. Когато залагаш на собствената истина, може и да успееш. С обществената позиция обаче ситуацията е различна. Защото, когато имаме 100 истини, следват и 100 посоки. А само една е вярната. Този парадокс е една от причините българите трудно се организираме. Но пък успешно оцеляваме, борейки се за своето до гроб. В един от последните анализи на Европейската комисия се казва, че средната работна заплата в България, която за 2013 г. е 801.46 лева, се равнява на 1250 евро средно за Европа. С тези пари купуваш едни и същи стоки и услуги. Много хора, смятат, че 800 лева са много и няма къде да ги вземаш у нас. Грешка. Това, че ти не вземаш, не значи, че другите не вземат. А тези, другите, не е задължително да са от ДС, деца на бившата номенклатура или просто късметлии. Не е задължително и да са мафиоти. Средната заплата в мини “ Марица-изток” например е 2800 лева. Горе -долу толкова е и в повечето от тецовете, в АЕЦ” Козлодуй” е по-висока Най-висока средна заплата по окръзи, не е в София, а в Пернишки и Врачански окръг, а после и в Стара Загора, точно където са съсредоточени енергийните централи. След енергетиката като отрасъл с най-високи заплати е финансовата сфера и здравеопазването. За банките знаете, че най-високата заплата е 200 000 лева на месец и двойно по-голям годишен бонус според резултатите. Но дори и средната заплата за отрасъла се равнява на над 3000 евро за Европа (припомням, че става дума не за номинални цифри, а за покупателна способност). В здравеопазването кадърен специалист или добър хирург взима над 15 000 лева на месец плюс бонуси. Когато стачкуваха уролозите в “Пирогов”, пловдивска болница предложи на цялото отделение да започне тук със стартова заплата от 5000 лева, бонуси, храна и други екстри. Но се оказа, че това е далече от максималните заплати в отрасъла. Спомняте ли си скандалите пак с пловдивска болница, където инвазивната хирургия взимаха от 25 000 до 65 000 лева на месец! В България има 400 болници, а тази година се откриват 10 нови. А заплатите налекарите ще севдигат, защотов сектора имаконкуренция,и то международна.
Добрите специалисти не работят със Здравната каса, а взимат за преглед от 40 до 60 и повече лева . В София при истински специалист отиваш с 200 лева и нагоре. Ние много обичаме да правим чужди сметки. Тогава сметнете по 20-30 и повече пациенти на ден. Тези хора няма да емигрират. Те са на мястото си, имат доходи и положение в обществото. В чужбина те ще вадят 3-5 пъти повече, но няма да живеят по-добре. Те имат много приятели във Фейсбук. Те ви пращат снимки от Малдивите, Бахамите, остров Бали, Хавай и къде ли не, при това не веднъж в живота, а всяка ваканция. И други карат ски в Алпите. Карането на ски е скъпо удоволствие дори в България. Ако сме бедни обаче, откъде се пълнят Пампорово, Банско и Боровец. Това не са двама и трима късметлии, а десетки хиляди. България е четвъртата ски дестинация в Европа. Това става с много пари и е непостижимо за голяма част от американците и европейците. Туризъм. Спомнете си баба ви къде е ходила по света. Тя ако е излизала, е било по награда от ТКЗС в СССР, за най-добрите може на Балатон или в ГДР. Сега туроператорите се бият за пенсионерите, защото те пътуват и искат да видят света, а и могат да си го позволят. Може да не пият дайкири в скъпи курорти, но защо мислите, че на запад всички ходят в хотели като на Волен Сидеров! И за тях това са мечти и снимки от един друг свят. Над 80% от американците не са напускали САЩ. Те нямат паспорти. Не мислете, че само лекари, финансисти, енергетици взимат много пари у нас. Да видим по-скромната част от обществото. В бюджетната сфера средна заплата е 1182 лева, или, приравнено към Европа, около 1900 евро. Освен това повечето имат жилища и не плаща високите наеми от Лондон и Милано. Масовият работник в Германия взема чисто 1600-1800 евро (бруто 2400) и всеки втори живее под наем. За тези пари той работи като германец. Там е немислимо да спреш и да запалиш цигара или да пиеш кафе, когато си поискаш. В престижни и не чак толкова фирми в развитите страни, ако могат, не назначават пушачи, защото това е зависимост и загуба на ценно за бизнеса време. Пушачите произвеждат по-малко, почиват повече, боледуват повече и лягат по-скъпо на работодателя. Правят и тестове за наркотици. Не разтревожени за твоето здраве, а за своята печалба.
Ако искаш да симениджър нависоко ниво в САЩ,забрави зацигарите и алкохола.
Може, ама в петък и събота. Иначе не можеш да катериш йерархията. И защо там българите спазват правилата, а тук да пушиш на работното място е върхът на гъзарията. Вид протест. Виждате ли, аз съм над системата. Това е дребният бунт на малкия човек. А системата си стои същата и изобщо не зависи от теб. Но нека се върнем на доходите. Колко взимат току-що завършили университетите в България? Сега всички ще почнат да охкат. Моето дете завърши това и онова, а е без работа или на 400 лева. Официални данни за осигурителния доход (на което си плащаш данъците и осигуровките) на току-що завършилите, на първо място е военното дело със средна заплата 1387.8 лева. Следва информатика с 1246.2 лв. Добив и проучване на полезни изкопаеми – 1205.8 лв. Математика 1195 лв. Медицина 1107 лв. и т.н. Това е за млади специалисти, завършили и веднага започнали работа. За изредените специалности винаги има работа. Безработица сред завършилите медицина е 0.13%, стоматология – 0.3%, военно дело – 0.45%, фармация – 0.56%. Има глад за кадри, ама специалисти с възможности, а не с само с дипломи. Ако вашето дете завърши СУ икономика, стартовата му заплата ще е 1465 лева, а ако завърши един от над 86-те други икономически факултети, ще е безработно или на минимална заплата като сервитьор или продавач. Не питайте защо вашето дете взема такава заплата, а питайте себе си защо вашето дете не учи там, където наистина се преподава и се учи. Така собствените си грешки прехвърляме върху държавата, системата, световната конспирация, а може би и земното притегляне. Най-трудно е да признаеш пред себе си, че си сгрешил. Винаги някой друг трябва да е виновен.
За да вземаш добри пари, трябва снещо да си по-добър от другите
Да се отличаваш. Но ако разчиташ само на двете си ръце, без квалификация, специалност, ще си на дъното и у нас, и в чужбина. Колко взема една чистачка? Малко ли? Невинаги. Зависи от чистачката. Аз познавам една, която закъса в кризата. Работеше друго за 500-600 лева, но я съкратиха. За да оцелее, е започна да чисти домове, нямаше пари за ядене. Отначало трудно и евтино, но понеже беше явно добра, само за 1 година всеки ден чисти по 2 апартамента по 30 до 50 лева, или около 60-100 лева на ден 25 дни, средно 2000 лв.
Не може да смогне, защото хората є имат доверие и е сръчна. Изплати си кредитите и купи втори апартамент, дава го под наем. Една голяма част от българките, някои с висше образование, чистят хотели или гледат болни и възрастни хора за много по-малко пари в Гърция или Англия. Но тук да чистиш е обидно. А там комплимент ли е? Само че повечето в България не знаят с какво се занимаваш. Звучи изискано, в Англия съм в Испания, Италия, еее… В Гърция председател на профсъюза на чистачките е българка с висше образование, която заляха с киселина. Спомнете си! Аз се срещам с много широк кръг от хора с различни финансови възможности и проблеми, от недостиг до излишък. Един най-обикновен работник със средно образование от малък град в България ми се оплака, че животът е много зле. Защо? Намалили му заплатата. И колко е тя? 1800 лв. А колко беше? 2800 лв. В този завод работят 650 души с такива заплати. В чужбина обикновен работник в цех едва ли ще взема над 3000 евро колкото му е паритетът, но пък няма да се оплаква, а ще праща пари от Испания и др., и ще е доволен, ако вземе 1200-1400 евро. Някои вземат и 800 евро.
В града ремонтираха единствената дискотека за 1 200 000 лева и тя се посещава и работи добре. Но и те се оплакват. И се връщаме на образованието. Как като не знаеш нищо, не можеш нищо, искаш всичко? Защото, както казват старите хора, си “ Тръгнал по лекото съпротивление!”. Не учиш, защото е по- лесно, а и минаваш. Все учителите виновни. Записваш висше, но кое? Най-лесното, без изпити с матурата, с тройки или преразгледани две и половина. Завършваш лесно, защото не учиш, а и никой не изисква от теб. И
имаш диплома,която никой нецени, дори и ти.
Лесно добитото не е ценно. Обърни посоката. Ако тръгнеш по нанагорнището, ще ти е трудно, но ще стигнеш там, където дават много пари, уважение, респект и положение. Тръгнеш ли по нанадолнището, няма как да не стигнеш дъното, нашето или чуждото. Ако учиш там, където приемат трудно, ще вървиш нагоре. Ценен си, търсят те, ти не търсиш. А това значи високи доходи. Кой е виновен? Ти си виновен. Ти не си учил и не си се борил, нормално е да не си успял. Кой дава пари за нищо? Дори ти не би дал.
Затова и по-лесно е да заминеш. Когато нещо е лесно в началото, винаги е трудно в края. И обратно. Трудностите в началото водят до успешен край. Целта ми не е да хваля България или оплювам Запада, а да дам повече данни, за да може всеки сам да реши за себе си. Когато имаш достатъчно информация, можеш да вземеш правилното решение. Тогава неизвестните са по- малко. Но решението, а с това и отговорността, си е твоя. Никой не ти е крив. Когато стреляш на тъмно, допускаш грешки. Няма абсолютна истина. Винаги, когато печелиш нещо, губиш друго. Така е и с живота в чужбина и в България.

Автор: Светозар Гледачев, финансов анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *