Защо ще се вдига цената на тока?

Цената на тока задължително ще се вдигне по две причини: първата е вътрешна – НЕК е на загуба от 2.2 милиарда лева, които чрез разпределение през фирми и партии достигат до крайни получатели, които не ги знаем официално. Партиите назначават “органи” на управление, които правят поръчки и става фирма, офшорка, фирма и пак офшорка без край. От парите, които плащаме за ток, “крадат” всички, но ЕРП-тата имат най-малка възможност. Защо? От 100 лв.,събрани като сметка за ток, при тях отиват 7.63 лв., ДДС – 16.67 лв., зелена енергия – 10.75 лв., американските Марици – 8.59 лв. И за производство и загуби – 56.86 лв. Най-голямата “кражба” е в производството. Правителството иска всичко да стовари на техния гръб, включително своите съзнателни грешки. Първо, защото са чужденци. Иначе трябва да посегнат на своите. Наследство от социализма е параноята, че все някой иска да ни ограби, разори, подчини и т.н., нищо, че който ни е владял, не е прокопсал и се е разпаднал, а ние – вечно плачещите, оцеляваме. Второ – най-лесно е, защото зад тях няма мафия, мутри, партии, депутати. Иначе трябва да се вземе от същите тези, които изброих, защото те са едно от лицата или поне слугите на енергийната мафия, която им позволи да се натрупат дългове, усвоени от “наши” фирми за 2.2 милиарда лева. ЕРП-тата изпратили ли са мутри на някого? А на един директор на АЕЦ “Козлодуй” му изпратиха. Кажете, коя партия защитава интересите на ЕРП-тата? Никоя. Всички са против тях. Сега е модерно да се крещи срещу ЕРП-тата, защото идват избори. А коя партия стои зад АЕЦ “Белене”? Още БКП, сега вече БСП. Зад “Цанков камък”? ДПС. Зад ТЕЦ-овете на Ковачки? Той си направи партия, но има и други. Защо ще се вдига цената на тока? Който дойде на власт, веднага сменя шефовете на АЕЦ “Козлодуй”, защото е държавна структура.

От държавното най-лесно
се краде,
спомнете си социализма, защото никой не ти търси никога сметка. Общата работа кучетата я яли. Колективна безотговорност. Но целта на тази статия е да докаже на обикновения човек, че токът ще се вдига и още отсега да взима мерки, преди това да се е случило. Запомнете ми думите: догодина цените ще са други. Дотогава може да се опитате да изолирате сградите, да намалите загубите, да смените дограмата, да сложите климатик клас “А” и други отлагани неща, защото после сметките за ток ще ви сринат и ще съжалявате. Ако сега нямате пари, после съвсем няма да имате. 30% от парите за АЕЦ “Белене”, ако се вложат в мерки за енергоспестяване (3-4 млрд. евро), ще спестят разход за ток, колкото би могло да произведе цялото АЕЦ “Белене”. Само че от спестени разходи не може да се краде!!! Вземете нещата в свои ръце и не разчитайте на държавата. Ще бъдем поставени пред свършен факт и ще искат да избираме: по-скъп ток или липса на ток. Или сте забравили режима – 2 часа има, 2 няма. Втората важна причина за вдигането на цената на тока е външна. В почти цяла Европа токът става по-скъп, а газа, заради шистовия газ, по- евтин. От 2015 г. САЩ ще снабдяват Европа с втечнен газ и това ще принуди “Газпром” да намали цените. Полша и Румъния ще добиват и сигурно ще ни снабдяват, ако ние сами не го направим, защото имаме залежи (включително в Черно море на газ и нефт) за 100 години напред. Ако се освободим обаче от мъртвата хватка на братята руси. Сега газът ни е 2 пъти по-скъп от румънския и един от най-скъпите по паритет на покупателната способност (ППС). Нашето “независимо” правителство сега се опитва да заблуди ЕС, за да помогне на руснаците за “Южен поток”, като отписва от акваторията на България 24 км. Значи кой е по- силен и на кой служат българските политици? На Русия или на ЕС?

Градим една
държава в
ЕС, а се борим подмолно против Брюксел. В средносрочен период цената на газа ще пада, а на тока – ще се качва. Само за 1 година назад токът се е повишил в 20 от 28 страни в ЕС. Това не е случайно, а закономерно. Най- много е в Румъния с 26%, в Естония – 23%. Средната цена за домакинствата в България е 0.092 евро, като това е най-ниската цена в ЕС. Общо за съюза средната цена е 0.201 евро, или повече от 2 пъти по-висока от нашата. Как мислите, накъде ще върви цената? Надолу ли? Най-висока е в Дания – 0.3 евро, или 3.26 пъти повече. Следва Германия с 0.292 евро, или 3.17 пъти повече. В Германия също има енергийна бедност и голямо негодувание срещу вдигането на цените. Германците не получават такива доходи като датчаните. По паритет на покупателната способност, като се съпостави с доходите, най-скъп е токът в Кипър, Германия, Румъния, (не в Дания), а най-евтин – във Финландия, Франция, Люксембург. Българският ток е по средата, което е относително добре, защото по всичко сме в края на класациите. Проблемът идва при тока за индустрията в България. Според немската федерация на индустриалните консуматори на енергия (VIK) нашата цена е една от най- скъпите в света, като в Европа от 30 изследвани държави само Чехия е с по-висока цена. За 1 мвтч нашите заводи плащат 8% повече от немските, а при домакинствата беше обратно – 3.17 пъти по-малко. Ако купите 1 кг домати, каква ще е цената? А ако купите 100 кг? А един тир? Това е пазарната логика, колкото повече потребяваш – цената е по-ниска. А в България всичко е на обратно. Колкото повече купуваш ток, толкова повече плащаш! За да продаваш стоки, конкурентни на китайски, немски и т.н., трябва да имаш ниска себестойност и така пестиш от друго, включително от заплати. Ниските заплати са вследствие и на тези популистки решения на правителствата. Какво предпочитате? Токът ви да се увеличи с 50 лв. и заплатата със 100 лв., или така да си продължи? Уж сме пазарна икономика, а енергетиката ни е антипазарна. Промишленият ток в САЩ и Русия е с 52% по- нисък от немския, в Румъния с 33%, в Турция с 26%. Нашият ток е с 8% по-висок от този в Германия, т.е. много по-скъп от съседите ни и основни търговски контрагенти, с които пряко се конкурираме – Румъния и Турция. Колкото и добър скачач да си, гравитацията ще те свали на земята. Колкото и добър плувец да си, срещу течението няма как да плуваш. Е, българските политици плуват срещу пазара. Но го правят съзнателно и за много пари. Това ще ни струва скъпо на нас, не на тях. Рано или късно ще се случи неизбежното: токът за бита ще се покачи, газът ще се намали, а за електроенергията с индустриални цели ще се задържи или намали. От 2015 година ще имаме либерализация на пазара. Това е крайната дата, в която токът ще започне да се балансира. Затова мислете сега, а не тогава, когато гилотината ви падне на врата. Инвестирайте в енергоспестяващи средства за дома. Тези пари ще ви се върнат. А и колкото повече спестите от ток, толкова по-малко ще краде от вас енергийната мафия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *