За „Виктория“ – секретно

Само седмица преди да затвори, Корпоративна търговска банка (КТБ) си купи банка от френската Credit Agricole. Над година след сделката вече преименувана на „Виктория“, тя е сред малкото активи на фалиралата банка, които са пряка собственост, без мрежи от фирми и подставени лица, утежнения и сложни казуси с прихващания. Затова и е от лесните активи на фалиралата КТБ за осребряване от синдиците. Поне засега обаче планът е процедурата да протече на тъмно. Отсега е ясно, че сделката няма да е гигантска, защото банката и преди беше от малките на пазара с под 500 млн. лв. активи, а по информация на „Капитал“ платената цена от КТБ за нея е била от порядъка на 2-4 млн. лв. А в края на миналата година, за да отвори, „Виктория“ беше почти изпразнена от съдържание, като голяма част от кредитния й портфейл беше продадена. Така основната ценност е лицензът за банка, който при сделка може да вкара свежа конкуренция на пазара. И при по-открита процедура и истинско състезание – повече пари за кредиторите на КТБ. Засега и двете са по-скоро пожелания.

Хубава банка, ама празна

Търговска банка Виктория, която с активи за 173 млн. лв. към полугодието е същинско джудже на пазара. По-малки от нея са само Тексимбанк и клоновете на „Те Дже Зираат“ и „Иш банк“. До лятото на миналата година под името „Креди Агрикол България“ тя притежаваше разработени портфейли от кредити на корпоративни клиенти и физически лица. Размерът на привлечените депозити бе близо 250 млн. лв. (виж таблицата). Изграденото обаче рязко се срути с поставянето на КТБ, а покрай нея и „Виктория“ под специален надзор. За да може да отвори врати малката банка и да изплати на обяснимо желаещите да се оттеглят депозанти парите им, тя бе принудена от БНБ (под ръководството на Иван Искров) да продаде здрави портфейли в търг. Това показа и относителната й здравина, като с продажбата безпроблемно бяха осигурени достатъчно средства, въпреки че процедурата протече при почти пълно информационно затъмнение.

На същия принцип, в тайна, продължава осребряването и на останалото ценно в институцията с победоносно име. Тъй като е 100% собственост на КТБ, съдбата й е изцяло в ръцете на синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев, а донякъде и на контрольора им – Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Попитани какво смятат да правят с банката, от фонда отговориха единствено, че се „работи усилено“ и че данните са конфиденциални. Синдиците отказаха коментар.

Отсега е ясно, че вариантите пред „Виктория“ са два: или да й бъде намерен нов собственик, или да се ликвидира. Второто можеше да се направи още през декември миналата година, а заради голямото забавяне на потенциалната продажба, оптимистичният сценарий за първото е сделката да се сключи на принципа „за 1 евро“. Но и още няколко десетки милиона на разположение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *