За ЕС може би предстои създаването на съюз на капиталовите пазари

ЕС може да опита да затегне хватката си над финансовите пазари, за да се намери финансиране, което да подпомогне икономическия растеж, пише Reuters. Но този ход може да предизвика допълнителни антиевропейски настроения във Великобритания, която е най-големият финансов център на ЕС.

ЕС може да опита да затегне хватката си над финансовите пазари, за да се намери финансиране, което да подпомогне икономическия растеж, пише Reuters. Но този ход може да предизвика допълнителни антиевропейски настроения във Великобритания, която е най-големият финансов център на ЕС.

Банкери и политици казват, че съюзът на капиталовите пазари е логична стъпка, след като еврозоната завърши изграждането на банковия съюз. От ноември Европейската централна банка ще бъде единственият надзорник за най-големите кредитори, а това повдига въпроси как може да бъде намалена фрагментацията на капиталовите пазари и на пазарите на държавни облигации.

Част от по-широка реформа

От това, което се обсъжда в Брюксел, може да се предположи, че съюзът на капиталовите пазари би могъл да бъде част от по-широки реформи, предприети от Европейската комисия с цел да генерират растеж и заетост. Еврокомисията отказва да коментира темата и не е правила публични изявления по въпроса. Но германски банкери твърдят, че висш европейски представител им е казал, че съюзът на капиталовите пазари и банковият съюз ще се отнасят до всички 28 страни членки. „Това е следваща стъпка за единния пазар“, смята европейски банкер в Брюксел.

Досега терминът обединяваше множество планове да се осигури финансиране от страна на пазарите за компании и инфраструктурни проекти, които могат да помогнат за постигането на растеж. Европейската комисия търси начини да подобри ликвидността на корпоративните пазари на държавни облигации, да даде тласък на секюритизацията и да окуражи листването на компаниите. „Това все още е в зародиш, но си заслужава да бъде наблюдавано. За да проработи, трябва да вдига бариерите, не да ги спуска. Но дали Европейската комисия вижда това по този начин или като средство за повече регулации, не знам“, казва Шарън Боулс, бивш ръководител на влиятелната комисия по икономическите въпроси към Европейския парламент.

Европейските политици гледат със завист отвъд Атлантическия океан, където до 70% от финансирането за американската икономика идва от пазарите, а останалото – от банките. Точно обратното е съотношението в Европа. По-малката зависимост от банките помогна на американската икономика да се съвземе по-бързо от финансовата криза през 2007-2009 г., докато банките в Европа орязаха даването на заеми, за да се фокусират върху изграждането на капиталови буфери. Европа сега може да не иска да подражава напълно на САЩ, но да опита да намери среден път с по-равностоен баланс между банките и пазарите за финансиране.

ЕЦБ ще бъде един от основните играчи в дебата за пазарния съюз, докато се опитва да съживи секюритизацията. През април финансовата институция каза, че превръщането й в главен банков надзорник в еврозоната е значителна стъпка към общия надзор над пазарите, където банките са ключов играч. Това предизвика учудване в Лондон.

Път към постигане на растеж

Ив Мерш, член на борда на ЕЦБ, дори отиде по-далеч и миналия месец коментира идеята за разширяване на банковия съюз и за ползите от „истински съюз на финансовите пазари“. Говорител на ЕЦБ заяви, че институцията подкрепя политики, които ще дадат на компаниите по-голям избор на финансиране и ще намалят фрагментацията на пазарите. Според Никола Верон от аналитичния институт Bruegel за това има и политическа подкрепа.

Чернова на доклад на Европейската комисия, видян от Reuters миналата седмица, намеква, че Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) може да бъде натоварен с по-голяма роля в процеса.

Всяка перспектива обаче Лондонското сити да изгуби своята независимост може да доведе до допълнителен възход на евроскептиците на парламентарните избори през 2015 г. Британското финансово министерство коментира, че очаква Европейската комисия да подсили единния европейски пазар. „Това включва ефективното функциониране на европейските капиталови пазари и тяхната роля в отключването на целия потенциал за растеж на блока“, заяви говорител на министерството.

Критици на премиера Дейвид Камерън смятат, че неуспешният му опит да блокира кандидатурата на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да намали британското влияние над един „съюз на пазарите“. Но има и анализатори на обратното мнение – че такъв съюз ще бъде от полза за Великобритания и ще представлява голяма възможност за Лондонското сити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *