Здравната каса намалила направленията с една трета

Броят на направленията за преглед при специалист и за изследвания през първото тримесечие на тази година не само не е увеличен, а е намален с близо една трета в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Той допълни, че по данни на съюза в повечето диагностично-консултативни центрове (поликлиники) намалението е между 18 и 24%, но има и лечебни заведения с 28% по-малко направления.

Броят на направленията е един от множеството препъникамъни пред това съсловната организация на лекарите да подпише Национален рамков договор (НРД) със здравната каса. Управителният съвет на БЛС вече препоръча на членовете си да не се съгласяват на договор при сегашните условия, а в петък ще бъде взето решение от събора на лекарите.
Докато министърът на здравеопазването Петър Москов обещава, че ще има милиони нови направления, се оказва, че здравната каса не е съгласна да увеличава средствата за извънболнична помощ и изследвания с исканите от лекарите 60 млн. лв. Средствата би трябвало да дойдат от оперативния й резерв и да не нарушат бюджета й. НЗОК обаче е съгласна на увеличение само с 27 млн. лв.
„Исканите от БЛС средства не са каприз, а жизнена необходимост, за да може да съществува системата и през 2016 г.“, заяви д-р Грозев.

Частните болници също са против договора

Частните и общинските болници категорично няма да подкрепят подписването на НРД с няколко конкретни мотива. Първият е, че в документа се въвеждат листи на чакащите и лимитите за работа остават, като освен това се предвижда автоматична промяна на цените на медицинските дейности, ако парите не стигнат. Клиниките са и против въвеждането на система за пръстови отпечатъци, защото това ще ги натовари финансово. Освен това те са против въвеждането на санкции за неудовлетвореност на пациентите. Измерването ще става чрез телефонна анкета, в която въпросите са тенденциозни. Освен това от частните болници посочват, че нормативният хаос в сектора е пълен – няма приета здравна карта, методиката за нея е оспорена в съда.

Долу стандартите

В същото време частните болници и най-голямата правозащитна организация в сектора – Центърът за защита на правата в здравеопазването, продължават да оспорват нормативната уредба, писана накрак от здравно министерство. В ход е делото срещу методиката, по която е съставена Националната здравна карта за броя лекари и болници по области, обжалват се множество медицински стандарти и наредби, по които работи системата.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, съобщи още, че центърът, общопрактикуващите лекари, частни и общински болници ще атакуват в съда още 12 медицински стандарта, както и наредбите за профилактични прегледи и за пакетите медицински услуги като незаконни. Така на практика промените, предвиждани от здравно министерство, не могат да влязат в сила.

„Оспорваме стандартите, защото те не посочват механизми за измерване на качеството, а само количества лекари, легла и апаратура, като освен това са приети в нарушение на действащото законодателство, без финансов анализ и оценка – те просто описват структури, а не качество на лечение“, коментира д-р Кацаров.
„Стандартите са каймакът на административния терор, те са инструмент за груба регулация, който служи за облагодетелстване на едни болници и закриване на други“, допълни д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *