Земеделието покачва БВП нагоре през 2008 г.

Реалният растеж на БВП за четвъртото тримесечие на 2008 г. е 3.6 % спрямо същия период на предходната година, сочат експресните тримесечни оценки на Националния статистически институт, пише в днешния си брой Монитор.

В номинално изражение добавената стойност е достигнала 18 059 млн. лв. Растежът на българската икономика в този период се дължи предимно на високия темп на нарастване на добавената стойност в аграрния сектор, която е с 20,6 % повече в сравнение с четвъртото тримесечие на неблагоприятната за земеделието 2007 година.

За същия период на миналата година, добавената стойност в сектора на услугите се е увеличила с 3,2 %, а в индустрията има реално намаление с 0.1 %.
През миналата година реалният растеж на БВП е 6 % в сравнение с 2007 г. Текущият обем на БВП за 2008 година възлиза на 66 млрд. лв. Анализът на земеделието показва реално увеличение на добавената стойност с 23,4 %, в индустрията нарастването е с 3,9% повече, отколкото през 2007 година, а в сектора на услугите – 5,7 %.

Външнотърговското салдо обаче е отрицателно и представлява 22,9% от БВП.

През 2008 година износът на стоки и услуги нараства с 2,8 %, а вносът със 4,8 %. Създадената от цялото стопанство на страната брутна добавена стойност възлиза на 14 846 млн. лв. в текущи цени, съобщават от Националния статистически институт.
Аграрният сектор определя 4,6 % от общата добавена стойност за родната икономика. Приносът на промишлеността е 28,7 %, а най-голям дял има секторът на услугите – 66,7 %.
Пшеница на стойност 1,172 млрд. лева са произвели земеделските стопани през 2008 г., само година по-рано текущата стойност на прибраното жито е била почти наполовина – 646.1 млн. лева. Двойно е увеличението при всички зърнени храни.

От слънчогледа миналата година са получени 723.5 млн. лева. Текущата стойност на българските зеленчуци почти не са променила, което е отражение на слабия интерес на стопаните и към тяхното производство.

Евтиният внос от съседните държави и скъпата вода, която е необходима на зарзаватчиите, са част от причините за намалялата родна продукция.

При плодовете обаче намалението е най-голямо. През 2007 г. реалната стойност на произведените ябълки е била 44.1 млн. лева, а миналата година – 24.6 млн. лева. При крушите спадът е още по-драстичен – от 21.8 млн. лв. на 1.6 млн. лв.

Има увеличение в приходите от преработката на земеделски продукти и животновъдството, сочат още икономическите сметки в селското стопанство.

финанси
actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *