Златото влезе в ролята си на сигурно убежище

Златото поскъпна в петък поради растящите цени на петрола и спада на американските акции, като кюлчетата записаха втора поредна седмица на печалби, поради несигурността около евентуалното намаляване на икономическите стимули на Фед.

В началото на миналата седмица спекулации, че Централната банка може да започне намаляването на месечно изкупените количества облигации още през следващият месец събориха златото до 3-седмично дъно.

Но между вземащите решенията във Фед нямаше консенсус относно конкретния момент, в който програмата да бъде прекратена. В петък правителствени данни показаха, че запасите на едро в САЩ са спаднали неочаквано за втори пореден месец през юни, което принуди инвеститорите да намалят оценките си за растеж.

Златото обърна загубите си от по-рано, след като американските акции спаднаха и се насочиха към най-слабото си седмично представяне от юни насам. ИндексътS&P500 загуби 0,3% от стойността си.

Цените на петрола се повишиха поради прекъсване на доставките от Близкия изток и знаци за повишаващо се търсене в Китай, увеличавайки примамливостта на златото като средство за хеджиране на инфлационния риск.

Спот цените се повишиха с 0,3% до 1328,97 долара за тройунция.

През изминалата седмица златото поскъпна с 0,3% на седмична база, постигайки 4 печеливши седмици от последните пет.

На графиката златото се намира малко над ключовата съпротива на 55-дневната пълзяща средна, която бе на 1319 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 2,30 долара за тройунция, достигайки до 1312,20 долара, при обем на търговията под 100 000 лота.

Като мярка за инвестиционното търсене публично търгуваните фондове, базирани на злато, регистрираха нови изходящи потоци. Притежанията на най-големия фонд от този вид – Ес Пи Ди Ар Голд Тръст, намаляха с 1,2 тона в четвъртък.

Сред другите ценни метали среброто поскъпна с 1,5% до 21,04 долара за тройунция, платината спечели 0,8% до 1498,50 долара за тройунция, а паладият спечели 0,6% до 740,22 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *