Златото има малко аргументи на които да се надява

Жълтият метал се сгромолясва пред незначителните хартийки наричани банкноти. Доларовият индекс е на четири годишен връх, а цената на златото на четири годишно дъно. Златото поевтиня с почти 40% от рекордните стойности до нива под 1200 долара за тройунция.

Трудно може да се очаква, че златото ще избегне бърз срив под нивата от 1000 долара за тройунция освен ако проблеми на другите пазари не превърнат благородния метал във временно убежище предлагащо сигурност.

Последният тревожен спад от 100 долара след средата на октомври, съдържа елемент на ирония. Въпреки, че края на количествените поощрения в САЩ е основния източник за спада, допълнителното печатане на пари в Япония допълнително навреди, тъй като доведе до поскъпване на долара срещу йената до седем годишен връх. Златото функционира като алтернативна валута. От тук следва и търсенето му от инвеститорите, които искат да избегнат спад на долара и обратно какъвто е сегашния случай. Златото има от какво още да се бои. Предстои увеличение на лихвите в САЩ и това допълнително ще подкрепи долара.

Спекулиращите със злато продължават да го избягват. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust се сринаха до ново шест годишно дъно.

Има обаче някаква надежда в средносрочен план. По-евтините златни монети привлякоха купувачи. На 31 октомври монетния двор в САЩ продаде 1 425 000 тройунции, което е най-голямо количество в рамките на един ден след януари. Световното търсене на златни кюлчета и монети обаче слезе през първото полугодие с 49%. За да се промени това ще са необходими много повече монети.

За някои производители на злато метала е вече на цена под разходите за производство. Минното производство се увеличи с 4% на годишна база през първото полугодие, но понижението на цената наистина най-вероятно ще ограничи предлагането, което евентуално ще даде сила за възстановяване. По-силната индийска рупия – Индия е основен пазар на златото – може също да помогне. Докладите обаче все още не показват по-силно търсене от Индия и от най-големия потребител Китай.

Купувачите може би изчакват още по-ниски цени. И може би имат право. Най-добрата надежда за златото е да намери временна опора. Жълтият метал беше най-силен при количествените поощрения и нулевите лихви, но облигациите и акциите не се представиха толкова зле тогава. Паниката на другите пазари може да даде временен отдих на златото. Дори и това обаче няма да трае дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *