Златото поевтиня до 8-месечно дъно

Цената на златото продължава да спада в петък, достигайки най-ниското си равнище от края на януари, предава WBP Online.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняват до невиждани от 26 януари нива от 1 237 долара за тройунция при дневен спад от 0,16 на сто. По този начин загубите за седмицата вече надхвърлят 2,5%.

Пазарните участници продължават да залагат на възможността за по-ранно увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на фона на укрепването на икономиката на САЩ. За целта инвеститорите ще държат под око днешните макроикономически данни от страната и най-вече статистиката за продажбите на дребно.

Доларовият спот индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест валути, се покачва с 0,06% до 84,3520 пункта. Всяко поскъпване на американските пари има негативен ефект върху търсенето на злато, тъй като прави металът по-малко атрактивен за притежателите на други валути.

В четвъртъкБелият дом съобщи, че ще се присъедини към новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, като се очаква да те бъдат конкретизирани и от двете страни в петък.

„Ще задълбочим и разширим санкциите във финансовия, енергийния и отбранителния сектори“, заяви президентът Обама.“Тези мерки ще засилят политическата изолация на Русия, както и икономическата цена, особено в области, които са важни за президента Путин и обкръжението му“, добави той.

Кремъл от своя страна обяви, че е готов сответните санкции.Ако ЕС въведе нови ограничения срещу руската икономика, Москва може да забрани вноса наавтомобилии на изделия от леката промишленост.

Междувременно среброто с доставка през декември също продължава да поевтинява, спадайки до най-ниското си равнище от 25 май при 18,598 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *