Шотландските банки се готвят да напуснат Единбург

Централата на Bank of Montreal днес се намира в Торонто – на стотици колометри от Монреал. Причина за това са притесненията, че провинция Квебек ще се отдели на фона на силните сепаратистки настроения. Днес Великобритания се намира в подобна на Канада ситуация, тъй като подобно на Квебек привържениците и противниците на идеята за независима Шотландия са изравнени.

Базираните в Шотландия Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group вече официално обявиха, че ще се преместят в Англия, ако шотландците решат да сложат край на 307-годишния съюз. Lloyds съобщи, че аварийните планове на банката в случай на обявяване на независимост включват създаване на нови юридически лица в Англия. Отделно от това ръководството на RBS е пратило писмо до служителите, в което се заявява, че също ще премести централата си в Лондон при такъв сценарий. Според съобщението обаче не се предвижда преместване на цели операции и работни места. Двете банки са съответно 25% и 81% собственост на държавата, след като трябваше да бъдат спасени с пари на данъкоплатците по време на финансовата криза.

Рискове и несигурност

RBS и Lloyds многокрано са предупреждавали, че отделянето на Шотлания би представлявало сериозен риск за техния бизнес, тъй като създава несигурност за финансирането, данъчната тежест и други важни въпроси. Рейтинговата агенция Standard & Poor's също излезе с предупреждение, че една независима Шотландия не би била способна да подкрепи банките в случай на нова финансова криза. Трите големи финансови институции в страната – RBS, Lloyds и Clydesdale, имат активи, които надхвърлят 12 пъти и половина размера на брутния вътрешен продукт (БВП) на Шотландия. Ако референдумът за независимост е успешен, банките ще имат 18 месеца за окончателното си решение, докато текат преговорите за разделянето на Обединеното кралство.

Дори желаещите запазване на съюза да надделеят на допитването през следващата седмица, Royal Bank of Scotland и Lloyds вероятно ще последват примера на Bank of Montreal и ще преместят централите си от Единбуг, отбелязва Bloomberg. „Вместо да поемат рискове с постоянната несигурност за бъдещето на Шотландия, банките ще искат да започнат процеса по предислокация, каквото и да е решението на гласоподавателите“, коментира Кристиян Баруа, анализатор в Sanford C. Bernstein. Той оценява разходите за преместване на банките на 1 млрд. паунда за всяка от тях. „Въпросът с независимостта може да се повдигне отново през следващите години, така че ще е напълно очаквано банките да поемат курс към пререгистрация в Англия“, отбелязва от своя страна Иън Гордън, анализатор в Investec. След обявяване на готовността за такъв ход акциите на двете банки възстановиха част от загубите си, натрупани през предишните дни.

RBS, която може да проследи корените си в Шотландия до 1727 г., заявява, че са налице „редица същесвени неясноти“, произтичащи от референдума, които могат да се отразят на кредитните рейтинги, финансовия, правния и регулаторния пейзаж. „В случай че на реферемдума се гласува за независимот, преместването на централата няма да има ефект върху ежедневните банкови услуги“, заявява компанията. Lloyds от своя страна отбелязва, че получава „нарастващ брой запитвания“ от клиентите си за плановете в случай на непредвидени ситуации във връзка с референдума. Институцията успокоява потребителите, че ще има достатъчно време за „вземане на нужните мерки“, ако Шотландия се отдели. Най-голямата застрахователна компания в Шотландия Standard Life също обяви планове да премести част от бизнеса си в Англия, за да подсигури стабилност на услугите за потребителите си в цяла Великобритания.

Обясними страхове

Финансовото министерство коментира, че „извънредните планове за преместване в Лондон в случай на гласуване за независимост са обясними“. „Всяка компания трябва да е свободна да избира къде ще се намира централата й с оглед на това какво е най-доброто за стабилността и конкурентоспособността на бизнеса й“, заявява говорителят на институцията.

В момента един от всеки осем жители на Единбург работи в сферата на финансовите услуги. Централата на RBS в предградията на града има капацитет за 3250 служители. Банката дава работа на общо 12 хил. души в страната, а Lloyds – на 16 хил.

Анализаторите посочват очевидните паралели с Канада, където освен Bank of Montreal и Royal Bank of Canada премести централата си от Квебек през 70-те години на миналия век. Това стана, след като сепаратистката партия Parti Quebecois набра достатъчно подкрепа, за да дойде на власт през 1976 г. През 1980 и 1995 г. бяха проведени реферерендуми за независимост, като на втория привържениците на единството надделяват само с един процент. От 1971 г. провинция Квебек освен това е напусната от 550 хил. души, а делът й в 500-те най-големи канадски компании е спаднал до 96 през 1990 и 75 през 2011 г.

„Възможността за разиграване на „квебекски сценарий“ в Шотландия е много голям“, коментира Пол Донован, икономист в UBS. „Ако погледнете какво се случи в Квебек, ще видите, че банковите депозити там така и не възстановиха нивата си. Ако някой иска да си отвори банкова сметка, той го прави направо извън границите на провинцията“, отбелязва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *