Златото поевтиня, петролът с ръст

Държавни облигации

Фючърсните контракти върху щатските държавни облигации започнаха седмицата с покачване, след като пазарът реагира положително на данните за аукционите на двугодишните и петгодишните ценни книжа, които ще се проведат през седмицата. Цените започнаха покачването си от самото начало на сесията, като Treasury Department обяви плануваните за продажба през тази седмица 18 милиарда долара в двугодишни и 13 милиарда долара в петгодишни облигации. Трейдърите реагираха позитивно, въпреки че подобни аукциони накланят везните в полза на предлагането, понеже количеството не беше променено спрямо обявеното, като също така се задържа в рамките на обичайното. Поради липсата на икономически данни, облигациите черпеха подкрепа от данните за аукционите, както и от покачилите се през нощта германски бундове. През тази седмица обаче на трейдърите ще им се наложи да бъдат доста предпазливи, тъй като се очаква данните, които включват продажбите на домове, две потребителски проучвания, индекс за разходи за работна ръка, както и първоначални данни за БВП за първото тримесечие да покажат доста смесена картина. Безспорно най-важните данни през седмицата ще бъдат тези за икономическия ръст, като средните прогнози са за покачване на БВП от 1.8%, което означава с 2.5% по-слабо от последната четвърт на 2006.

Ценни метали

Златото отбеляза понижаване в понеделник, но не успя да се върне под нивата на непосредствена подкрепа. Сесията отразяваше както покачванията при петрола и физическото търсене, така и движенията при долара. Юнският контракт загуби 1.60 долара, като приключи на 694.20 долара на New York Mercantile Exchange. Погледнато в малко по-голям мащаб обаче подобни понижавания през последните седмици винаги привличат нови капитали, поради което голяма част от анализаторите не очакват поевтиняването да продължи дълго. Останалите метали започнаха седмицата със смесен тон, като майският контракт на среброто се покачи с 9.5 цента, юлската платина загуби 9.50 долара, а юнският паладий поевтиня с 85 цента. Данните, че китайското потребление е нараснало с 33% за един месец, като вносът за март е бил близо 200 000 тона, дадоха на медта нужната подкрепа. Металът приключи сесията с покачване от 2.2 цента на 3.6325 долара, но в началото на сесията отбеляза най-ниско ниво от 3.59 долара. От гледна точка на физическото търсене, по данни на Nymex, количеството злато в складовете е било без промяна, среброто се е покачило с 2.99 милиона тройунции, докато медта е намаляла със 171 къси тона. Индексите и борсово търгуваните фондове започнаха седмицата с негативен тон. Amex Gold Bugs Index загуби 0.3%, CBOE Gold Index поевтиня с 0.7%, Philadelphia Gold and Silver Index с 0.8%, StreetTracks Gold Trust ETF с 0.7%, iShares Silver Trust ETF с 0.5%, а Market Vectors-Gold Miners ETF отбеляза най-големия спад от 1.1%. Не може да не се забележи, че към сегашна дата на годишна база фондовете и индексите, базирани на златото, са отбелязали спад от 4.4%, докато самият метал е поскъпнал с 8.8%. Подобна разлика може да бъде обяснена с това, че фондовете очакват като цяло ценният метал да поевтинее въпреки прогнозите на повечето анализатори.

Енергийни суровини

Петролът започна седмицата с ръст от почти 3%, след като нарастващото напрежение в Нигерия продължи да диктува посоката на пазара. Делтата на река Нигер е едно от най-големите находища на нефт в Африка, но в понеделник цената на суровината, добивана там, отбеляза най-високото си ниво за последната седмица. Съмнителната достоверност на президентските избори в страната доведе до нови изблици на насилие, като по данни на BBC за последната седмица жертвите са достигнали 200. Към геополитическите фактори се прибавиха и сигналите, че работниците в рафинериите в Белгия може да обявят ефективни стачни действия през тази седмица. На New York Mercantile Exchange петролът приключи сесията с ръст от 2.8%, като затварянето беше най-високото от 13 април до сега. Също на Nymex, майският контракт на реформулирания бензин отбеляза покачване от 5.33 цента за галон, а отоплителното гориво се покачи с 6.18 цента или 3.4%. Притесненията на много анализатори от инфлационно напрежение, породено от високите цени на петрола, не са неоснователни, като проучване показа, че за последния месец бензинът за крайния потребител е поскъпнал с над 11%. Топлото време също дава подкрепа на пазара, особено при положение, че се появиха слухове, че тази година сезонът на повишено потребление на бензин не само че може да започне по-рано, но и да приключи по-късно. Обобщавайки най-ликвидните стокови пазари, Dow Jones AIG Commodity Index приключи сесията на 173.45, или с 0.7% по-високо от петъчното затваряне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *