Златото с най-рязък спад от началото на годината

Цената на фючърсите върху златото отстъпи с 3,1 на сто през юли, отчитайки най-голямата си месечна загуба през тази година. Понижението бе стимулирано от все по-добрите данни от най-голямата икономика в света – САЩ, и намаляващите стимули на Федералния резерв, които понижиха инвеститорския интерес към привлекателността на метала като хедж, съобщи investor.bg.

Жълтият метал поевтиня с 1,1 на сто до шестседмично дъно в четвъртък, пренебрегвайки резките загуби на американските акции. Цената на актива се смъкна с 13,60 долара до 1281,30 долара за тройунция.

В четвъртък цената на златото бе подложена на натиск, след като данните от САЩ показаха, че разходите за труд са отчели най-големия си ръст от повече от 5,5 години през второто тримесечие.

Сред другите ключови новини през седмицата попадна заседанието на Федералния резерв на САЩ в сряда. Институцията очаквано сви с нови 10 млрд. долара месечните си покупки на активи до общо 25 млрд. долара. В сряда пък стана ясно, че американският брутен вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на годината се е повишил рязко – с годишен темп от 4% спрямо предходното. Това е най-доброто представяне на икономиката от третото тримесечие на миналата година и сигнализира за обрат от свиването през първите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *