Изграждането на АЕЦ

Проектът е търговски, България не иска държавен заем от Русия

[ 2006-11-30 ]Таня Киркова

България започва строителството на Втора атомна централа, проектът ще бъде търговски и няма да се иска държавно гарантиран заем от Русия. Споразумението за изграждане на АЕЦ „Белене“ бе подписано вчера от Сергей Шматко, президент на „Атомстройекспорт“, и от Любомир Велков, главен изпълнителен директор на НЕК, и Мардик Папазян, изпълнителен директор, на българската компания, в Гранитната зала на Министерския съвет.

Това ще бъде една от най-съвременните атомни централи в Европа, ние незабавно започваме работа по обследване на съществуващото оборудване и подготовка на площадката за строителството, заяви Шматко.

Първият блок на централата ще бъде завършен за 6,5 години, а втори – за 7,5 години, като времето започва да се отчита от 1 януари 2007 г. Втора атомна ще се експлоатира най-малко 60 години, колкото е проектният срок на двата 1000-мегаватови реактора от трето, последно поколение. Споразумението обхваща първия етап от изграждането на централата – изготвяне на технически проект, получаване на всички разрешения и подробно изследване на съществуващите строителни конструкции. До 15 април ще бъде подписан окончателният договор, в който точно ще бъде описан графикът за строителство, доставки и пускане на АЕЦ-а, а преговорите по тях започват на 5 декември. До дни НЕК ще разпрати информационни меморандуми до финансови институции и до потенциални инвеститори за осигуряване на финансирането на проекта.

„Атомстройекспорт“ пристига със своите експерти, подизпълнители от Русия и европейски партньори и ще остане дълго в България, каза шефът на „Атомстройекспорт“. Руската компания ще гради българската централа в консорциум с френската „Арева“ и германската „Сименс“. С търгове ще бъдат избрани български, чешки, украински и други подизпълнители. Руското правителство обяви, че е готово да отпусне държавен заем за „Белене“, но за него са необходими допълнителни гаранции от българската държава. Засега проектът е толкова добър, че допълнителни гаранции за него не са необходими, каза Шматко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *