Изненадващ ръст на цените на жилищата във Великобритания

Цените на жилищата във Великобритания се повишиха изненадващо през май, отчитайки втори ръст за последните три месеца. Това се дължи на засилената активност на купувачите през последните месеци, както и на по-слабото предлагане.
Средната цена на жилище се увеличава с 1,2% на месечна база през май до 154 хил. британски лири. През март жилищата поскъпнаха с 0,9%, след което поевтиняха с 0,3% през април. Годишният спад на цените се забавя от 15% през април до 11,3% през май.
В рамките на трите месеца до май жилищата поевтиняват с 0,5% в сравнение със спад от 3% за предишните три месеца. Това е най-ниската стойност на дефлацията на тримесечна база от началото на 2008 г.
Данните на Nationwide Building Society се оказаха много по-добри от предварителните очаквания за поевтиняване на имотите с 0,9% на месечна и 13,7% на годишна база.
Поскъпването на жилищата през май не бива да се тълкува като сигнал за възстановяване на сектора, се казва в доклада, публикуван на интернет страницата на Nationwide. Комбинацията от висока безработица и труден достъп до кредитиране ще оказва натиск върху цените на имотите и през следващите месеци.
Nationwide Building Society е сдружение, притежавано от своите членове. То се конкурира с банковите институции в предоставянето на финансови услуги, особено в областта на ипотечното банкиране.
След публикуването на данните британската лира поскъпна с 0,8% спрямо щатската валута. Към 10:30 ч. двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6068 долара за един паунд.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *