Банки печелят чрез сделки с имотите си в Европа

През следващите няколко месеца в Европа се очаква да бъдат продадени корпоративни имоти на стойност няколко милиарда паунда, защото бизнесът търси начини да освободи капитал от имотите си.
Тази седмица, след продължителен анализ, Credit Suisse извади на пазара първата от сградите си в бизнес района Канари Уорф в Лондон. Очаква се да я последват още компании, особено от секторите на финансовите услуги и търговията на дребно, пише Financial Times.
CB Richard Ellis, която е консултант по продажбата на сградата на Credit Suisse, изчислява, че тази година на пазара в Европа ще се сключат сделки по продажби на имоти с обратно наемане на площите на стойност над 4 млрд. евро. Тук влизат и плановете на HSBC за централите й в Лондон, Париж и Ню Йорк.
Макар и пазарът да клони към най-ниската си точка, много компании, собственици на сградите, които заемат, са мотивирани от предимствата на допълнителната ликвидност.
Мнозина също така държат имоти на обезценена историческа стойност за счетоводни цели, което означава, че продажбата им сега им носи финансов тласък въпреки спада на цените.
В доклад от миналата седмица консултантската компания Cushman & Wakefield прогнозира, че банките ще увеличат продажбите с обратно наемане, за да привлекат капитал следващата година, особено тези, които са получили кешови инжекции от държавата.
Други банки, включително UniCredit, HSBC и BBVA, също планират да освободят капитал чрез различни схеми с имоти в Европа и ще бъдат последвани от други по-късно тази година, смятат от Cushman & Wakefield.
Срещу течението върви Santander, която миналия месец купи сградата, в която се намира бизнеса й в Лондон, от British Land. Брокери очакват и други групи да започнат да проучват ползите от покупка на сградите, които наемат, докато цените изглеждат ниски.
Извън банковия сектор сделките с обратно наемане на площи са задействани от финансови затруднения. През март вестник New York Times събра 225 млн. долара от сделка с WPCarey, за да си помогне при изплащането на задължения например.
Като цяло активността при подобни сделки напоследък се мотивира от съвсем различни причини от тези по време на пика на пазара на имоти, когато много компании бързаха да изкарат пари от високо оценените си активи.
Тогава редица банки продадоха офисите си в Лондон, според Джеймс Бекъм от King Sturge. По време на бума сделки са сключили Standard Chartered, Merrill Lynch, Citi и ABN Amro, както и HSBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *