Изненадващ спад на паричната маса и ново понижение на бизнес кредитите в еврозоната през юни

Кредитите за бизнеса в еврозоната отбеляза рязко понижение през юни, показват днешните данни на ЕЦБ, което предполага, че очакваното икономическо възстановяване на региона вероятно ще бъде доста слабо и потиснато.

Заемите за частния сектор в еврозоната се понижиха на годишна база с 1,6% през юни след спад с 1,1% през месец май. Кредитите за домакинствата през юни бяха без промяна (0,0%) на годишна база, а кредитите за нефинансовите компании в еврозоната отбелязаха силен спад с 3,2% спрямо юни 2012-а година.

ЕЦБ оповести и изненадващо забавяне на паричната маса (индекса М3) през юни до +2,3% на годишна база от растеж с 2,9% през май и при прогнози за повишение с 3,0%. На тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши с 2,8% за периода април-юни след +2,9% за март-май и при прогнози за повишение с 3,0%. Тази изненадваща слабост в растежа на паричната маса предполага, че инфлационният натиск в еврозоната остава потиснат и дава възможност ЕЦБ да прибегне до нови парични и лихвени стимули при необходимост.

Тези слаби данни на ЕЦБ парираха позитивния ефект от смесеното до добро Ifo бизнес проучване в Германия и доведоха до спад на еврото спрямо останалите основни валути (с изключение на британската лира). Еврото отскочи за кратко до 1,3237 долара, преди да падне до ново дъно за деня към 1,3165 долара. Единната европейска валута задълбочи своя спад и към 131,58 йени и към ново дъно за деня около 1,4374 австралийски долара.

Европейските борси задълбочиха своя спад след слабите юнски парични и кредитни данни на ЕЦБ и въпреки Ifo бизнес проучването на Германия и потвърденото ускоряване на икономическия растеж във Великобритания.

Изглежда инвеститорите акцентират предимно върху по-слабите финансови резултати на редица водещи европейски компании.

Общият европейски фондов индекс Stoxx 600 се понижава с 0,84%, немският индекс DAX пада с 1,18%, френският CAC40 с 0,82% и британският FTSE100 губи около 1% от стойността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *