Източна Европа – барометър за конюнктурата

Зелено – за едни, червено – за други

Докато преди година прогнозите за икономическото развитие бяха предимно мрачни. Сега тенденцията се променя. В това отношение Източна Европа се явява като барометър за конюнктурата, смята Х. Гайер от в. „Виртшафтсблат“:

Като цяло нещата са същите като преди една година. Тогава с всяка нова представена прогноза, картината за конюнтурата ставаше все по-мрачна, а както сочи горчивият опит, повечето от тези кошмарни прогнози действително се сбъднаха. Настоящата ситуация е подобна, само дето посоката на развитие е обратната – с всяка нова прогноза, публикувана сега, изгледите за конюнктурата за през следващите месеци се проясняват все повече.
Световните институции – оптимистични
Най-новите примери са предсказанията, представени от МВФ и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ през миналата седмица. Така например МВФ повишава чувствително прогнозата си за ръста на световната икономика – от 3,1 на 3,9 на сто, а по отношение на 2011 прогнозата е за ръст от 4,3 на сто. Разбира се, дяволът се крие в детайлите – ръстът е дело не на развитите индустриални държави, а на бързо развиващите се и развиващите се страни, които преживяха миналата година без големи конюнктурни провали.
Предпазлив оптимизъм от страна на МВФ
Но и тук има неимоверни различия – докато държавите от Африка и Азия не преживяха през 2009 рецесия и още през 2010 отново ще достигнат старите си показатели за растежа, то икономическият възход в Източна Европа и в държавите от бившия Съветски съюз протича относително трудно.
Подобно диференцирана е и картината, която рисува ЕБВР. Докато онези държави, които изнасят петрол и суровини, най-вече Русия и Казахстан, и по-големите икономики, на които им е относително по-лесно да привличат международен рисков капитал като Турция и Полша, са дръпнали напред, то възходът в останалите страни от региона е умерен. За Унгария и балтийските републики европейската финансова институция очаква и през тази година свиване на икономиките, макар и не толкова голямо, колкото трябваше да бъде според предпоследната прогноза от миналия месец октомври.
Различията в отделните страни – все още големи
Възстановяването на икономиката остава колебливо, с големи различия между отделните страни, потвърждава главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф. Постепенното възстановяване в световен мащаб подкрепя регионалния растеж, но някои местни фактори му пречат. Покрай необходимостта високите бюджетни дефицити да бъдат сведени отново до поносими размери, което засяга преди всичко балтийските републики, България и Румъния, важно е преди всичко банковият сектор отново да се изправи на крака, за да се осигурят достатъчно кредити.
Общо взето, ЕБВР смята, че предимство имат онези държави, чиито растеж преди кризата не бе обусловен от силното нарастване на вътрешното търсене. Тези страни – най-вече Полша, Словакия, Словения, но и Турция – ще успеят да се възползват от лелеяния възход в евро-зоната.

Виртшафтсблат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *