Изходът от текущия курс на паричната политика – основен дебат за Фед

Един от най-влиятелните представители на Федералния резерв на САЩ (Фед) призова централната банка да промени стратегията си за изход от текущия курс на гъвкавата парична политика, предава Financial Times.

Президентът на подразделението на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли смята, че централната банка трябва да продължи да реинвестира средства от портфейла си с ипотечни ценни книжа (mortgage-backed securities), дори и след като повиши лихвените проценти. Текущият план предвижда спиране на реинвестициите преди покачването на лихвите.

Призивът Фед да увеличава портфейла си с ипотечни облигации за по-продължителен период подсказва как сега стратегията за изход е в центъра на дебатите на централните банкери, особено когато икономиката на САЩ се доближава до състояние на пълна заетост. Вероятността търсенето на ипотечни книжа от страна на Фед да остане устойчиво може да подкрепи пазарите, на които се търгуват подобни финансови инструменти.

Според Дъдли повишаването на лихвените проценти ще даде възможност на Фед да действа гъвкаво, като ги понижи отново, ако икономиката изпита затруднения. Ето защо това е по-важното решение, отколкото намаляването на размера на портфейла с ипотечни ценни книжа.

Все още Фед всеки месец изкупува ипотечни ценни книжа като част от опитите да понижи дългосрочните лихвени проценти и да осигури подкрепа за икономиката. Когато някой си плати ипотеката, Фед реинвестира парите в нови ипотечни ценни книжа, поясняват от FT. С прекратяването на този процес портфейлът на централната банка ще се свие значително.

В реч пред New York Association for Business Economics Дъдли изрази подкрепа за стратегията на Фед, при която на всяко заседание се намалява обемът на програмата за изкупуване на активи с по 10 млрд. долара месечно. Той приветства пазарните очаквания, според които първото покачване на лихвените проценти може да се случи най-рано в средата на 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *