Икономисти: Безработицата в най-засегнатите от кризата страни ще продължи да расте

Тази неделя членове на Андалуския работнически синдикат (SAT) протестираха в южния испански град Малага срещу безработицата и корупцията в страната

Опашките от безработни в Испания, Португалия и Гърция ще се удължат още, но краят на рецесията вече се вижда. Това са основните заключения от социологическо проучване за проблемите на затруднените европейски държави, проведено от агенция Resuters сред над 40 икономисти.

Запитването е осъществено през миналата седмица, а резултатите излизат след срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20, провела се в събота. На нея финансовите лидери обещаха да поставят растежа пред строгите икономии, за да се помогне за съживяването на глобалната икономика.

Икономистите очакват стойностите на безработицата в Испания и Гърция да останат над 27% дори и в началото на 2015 г.

„Безкрайната фискална строгост просто не проработи и безработицата – и особено младежката безработица, остава сериозен проблем за еврозоната“, смята Алън МакКуейд от базираната в Дъблин Merrion Stockbrokers.

Отделно проучване, проведено миналата седмица, идентифицира младежката безработица и нездравата банкова система като основни заплахи за бъдещето на еврозоната.

Все пак, според експертите през следващата година Португалия и Испания би трябвало да се върнат към слаб растеж. Гърция също може да сложи край на шестгодишната си рецесия през 2014 г., но истинският растеж е все още много далеч, смятат икономистите.

„…Като се имат предвид дисбалансите, които страната си създаде и които трябва да оправи, за момента не виждам сериозен растеж в Испания поне до 2016 г.“, прогнозира Николас Лопес от базираната в Мадрид брокерска къща M&G Valores.

Гърция и Португалия освен всичко друго са изправени и пред политическа несигурност, която не помага в икономически план. Кабинетът в южната ни съседка разполага с минимално мнозинство, а гражданските протести са едва ли не всеки ден. В по-малката страна на Иберийския полуостров също имаше опасност от падане на правителството и неуспех да се излезе от спасителния план на стойност 78 милиарда евро, договорен с европейските кредитори. След като президентът Анибал Каваку Силва заяви, че няма да свика предсрочни избори, ситуацията се поуспокои, но е далеч от стабилна.

Ирландия, която често е поставяна в една група с южноевропейските си посестрими заради банковия си колапс и големия си бюджетен дефицит, е постигнала скромен икономически ръст през последните две години. Въпреки че в началото на тази година страната се върна стъпка назад към рецесия, икономистите прогнозират, че догодина тя ще се съвземе и ще отбележи ръст от 1.9%, а безработицата й постепенно ще спада, регистрирайки обратна тенденция на тази в трите южноевропейски държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *